J.W. SCHULLER – NO MUD IN JOYVILLE

Zanger, gitarist en songschrijver J.W. Schuller is een indie folkrocker uit Minneapolis, Minnesota die recent verhuisde naar Boulder, Colorado en er ging werken aan zijn tweede plaat “No Mud In Joyville”, de opvolger van zijn in 2013 verschenen debuutalbum “All Important Artists”. Die eerste plaat zorgde voor allerlei uiteenlopende perskritieken waarin zijn werk werd vergeleken met o.a. ‘Wilco’, ‘The Kinks’ en ‘The Magnetic Fields’ ten tijde van hun album ’69 Love Songs’.

“No Mud In Joyville” bestaat uit zeven zelf gecomponeerde tracks die door Mark Stockert in een studio in Minneapolis werden geproduceerd. J.W. Schuller zelf speelt op gitaren, bas en keyboards, terwijl hij bij de opname van de plaat de hulp kreeg van instrumentalisten Jeff Robertson (bas), Joe McKenna (drums) en Paul Odegaard (trompet). Mark Stockert en Ian Nygaard zorgden voor backing vocals op enkele tracks.

De albumtiteltrack “No Mud In Joyville”, die wel erg veel aan Ray Davies en ‘The Kinks’ in het nummer “Dedicated Follower Of Fashion” doet denken, geven we ter kennismaking in een akoestische live uitvoering op de bijgaande video mee. Openen doet J.W. Schuller op dit album echter met het van positivisme overlopende nummer “Caterpillars”, maar even verderop gooit hij de sound op een geheel andere boeg in het nostalgisch klinkende “Poor Little Us”.

Zijn uitstekende gitaarspel komt daarna vooral tot uiting in het naar ons gevoelen beste nummer “God & Everybody”, een akoestische gitaarballad waarin J.W. Schuller je het gevoel geeft dat hij in je eigen huiskamer staat te zingen. De song “Whisper In The Morning” is een zeer catchy nummer dat ook weer wat meer aanleunt bij ‘The Kinks’ en dankzij het trompetgeschal van Paul Odegaard een heel speciaal cachet heeft meegekregen.

Het dynamische “Uncle Norm And The Ash Tree” en de akoestische song “Mental Checklist” vervolledigen de playlist van dit korte, maar toch zeer aangenaam beluisterbare album van deze jonge Amerikaanse singer-songwriter. Het maakte ons alvast nieuwsgierig naar wat hij ons in de nabije toekomst nog allemaal zal kunnen bieden. We houden u daar ten gepaste tijde alvast over op de hoogte op deze pagina’s. Beloofd!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video