CHRIS MURPHY – WATER UNDER THE BRIDGE

In het dagelijkse leven is de uit Ierse en Italiaanse ouders geboren Chris Murphy in New York City actief als muziekleraar voor gitaar, mandoline en viool. In de muziekwereld is hij vooral gekend om zijn virtuoos spel op de viool en heeft hij al een hele serie platen uitgebracht met eigen composities waarop hij naast het bespelen van zijn favoriete instrument ook af en toe voor de vocale bijdragen zorgt.

Hier bij ‘Rootstime’ zijn in de voorbije jaren dan ook al heel wat van die albums de revue gepasseerd, met o.a. , “Surface To Air”, “Red Mountain Blues” en “The Tinker’s Dream” die allemaal in 2016 op de platenmarkt verschenen en het live-album “Hard Bargain: Live / Solo” uit 2017 als zijn laatste verwezenlijking.

Daar is nu alweer een nieuwe opvolger voor klaargestoomd in de vorm van het 14 tracks tellende album “Water Under The Bridge” met nummers die onder de muzikale noemers jazz en blues kunnen worden ondergebracht. Geïnspireerd door de sound van New Orleans, de rootsmuziek van ‘Carolina Chocolate Drops’ en de swing van o.a. Count Basie componeerde Chris Murphy deze nummers voor zijn nieuwste plaat.

Met de instrumentale openingstrack “A Moveable Feast” worden de luisteraars meteen meegezogen in de gezellige jazzy clubsfeer van de New Yorkse cafeetjes met Chris Murphy op viool, Nate Lapointe op gitaar, Tom Mosse op mandoline en banjo, DJ Bonebrake op drums, de hier sinds lang gekende Ted Russell Kamp op basgitaar en Jamieson Trotter op honky tonk piano. Bij het ook al instrumentale nummer “Joan Crawford Dances The Charleston” moet u de sexy beelden zelf bij die track bedenken.

“Table For Two” is good-old ragtime gitaar- en pianowerk waarop Chris Murphy op deze plaat voor het eerst als zanger aan de slag gaat. De wat melancholisch klinkende bluesmuziek neemt de overhand in vier tracks die allemaal ‘Blues’ in de titel hebben gekregen: “Riverboat Blues”, “Tomcat Blues”, “Tarbox Blues” en “Dog Ear Blues”.

De eerste single die uit dit nieuwe album werd getrokken is het op bijgaande video te beluisteren nummer “I Swear I’m Going To Learn This Time”. “The Lemon Rag” neemt ons weer allemaal mee terug in de tijd van de ragtime swing en de met een lange parelenketting rondslingerende danseres moet u er ook hier weer zelf bij denken. De albumtiteltrack “Water Under The Bridge” is een uptempo fiddle-instrumental en de New Orleans-sound is weer helemaal terug van de partij in de albumafsluiter “Cheer Up Mickey” waarin de viool van Chris Murphy ook nu weer de hoofdrol krijgt toebedeeld.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Teahouse Records

video