PATRICK COMAN – TREE OF LIFE

 

“ The tree of life represents the cosmic bridge between heaven and earth,
which struck me as a perfect symbol of my daughter’s journey into this world… “

Patrick Coman, groeide (zoals Woody Guthrie) op in Oklahoma, woonde lang in Boston, maar verhuisde onlangs naar Charlottesville, VA. Hij is naast singer-songwriter & roots muzikant ook gastheer van de populaire concert reeks “For the Sake of the Song”, waarin songwriters hun favoriete covers en eigen nummers brengen, op radio WUMB 91.9FM (een niet commercieel radio station in Boston) producer en DJ van de wekelijkse radio show “Local Folk” en, lid van de Raad van Bestuur van het New England Americana Festival.

Na Coman’s solo debuut ‘Southern Storms’ [2010] en een EP ‘Reds & Blues’ [2017], is er nu (merk op dat Coman nu fulltime muikant is!) een nieuw studio album ‘Tree of Life’. Met als producers gitarist Peter Parcek en drummer Marco Giovino (Robert Plant, Buddy Miller) - beiden spelen ze ook mee op het album - werd het album opgenomen in de Dagotown Recorders (de thuisstudio van Giovino) in Holden, MA. De overige muzikanten waren bassist Joe Klompus (Letters to Cleo), Neal Pawley (tuba, trombone, lap steel, bariton gitaar, gitaar & electrische mandoline), zangeres “Beehive Queen” Christine Ohlman (te horen in een duet op “Don’t Reach”), backing zangers Kylie Harris en Abbie Barrett en Tom West  (Peter Wolf, Susan Tedeschi) (keys, orgel & accordeon).

‘Tree of Life’ (geschreven na de geboorte van Coman’s éérste dochter) is een boom met meerdere muzikale takken. Naast elf originele Coman songs, staat er slechts één cover, Leon Russell’s “Magic Mirror” op het album.

Coman’s zangstijl doet sommigen denken aan de rustige, door Blues beïnvloedde stijl van JJ Cale en Leon Russell, terwijl anderen en verwijzend naar nummers als “The Judge” en “Trouble #2” hem meer linken aan Woody Guthrie. Ook flarden van Lou Reed en de swampy groove van Little Feat zijn hier niet vreemd.

Als songwriter worstelt Coman op een ongelooflijk openbare manier met zijn innerlijke demonen. Het voelt als jonge vader als een plicht hierin eerlijk te zijn. Hij verdiept zich in zijn angsten en twijfels in nummers als “Keep My Soul”, “Tree of Life” en “Heartbeat”, waarin hij zijn emoties met de luisteraar deelt.

De tekeningen op de hoes van het album zijn van Kyle Harris, Giovino’s vrouw, die samen met Abbie Barrett ook te horen is op enkele van de nummers als “Chelsea Street” en de Americana “Magic Mirror”.

Met ‘Tree of Life’ slaagt Patrick Coman er in een brug te slaan tussen zijn wereld en de onze. Hij is de singer-songwriter met de vele gezichten die met de luisteraar, op zijn eigen manier, slalomt doorheen fictie en realiteit. De eenvoudige hypnotiserende zinnen die hij ‘s ochtends of laat schreef, terwijl zijn dochter rustiger werd of sliep en, de bijna bovennatuurlijke sfeer die er dan ontstond lijken zich aan de liedjes gehecht te hebben, die hij voor dit album schreef. Of hij in zijn opzet slaagde, weet je na het beluisteren van dit album.

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Heartbeat” – 02.”Don’t Reach” – 03.”Trouble #2” – 04.”The Judge” – 05.”9-5ers” – 06.”Tree of Life” – 07.”Rock When I Roll” – 08.”Dirty Old Bedbug Blues” – 09.”Chelsea Street” – 10.”Magic Mirror” [Leon Russell] – 11.”Keep My Soul” – 12.”Let It Ring” – Written by Patrick Coman and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Peter Parcek & Marco Giovino

Album line-up:
Peter Parcek: lead guitar
Marco Giovino: drums, percussion, organ (12)
Neal Pawley: baritone, lap steel, guitar, mandolin, tuba, trombone
Joe Klompus: upright & electric bass
Patrick Coman: vocs, rhythm guitar
& Add. musicians : Abbie Barrett: vocs (3,5,7,9-10) / Kyle Harris: vocs (3,5,7,9-10) / Christine Ohlman: vocs (2) / Tom West: keys, organ, accordion (1-3,7,10)

Discography PATRICK COMAN:
Tree of Life [2018] | When the Bill Comes (single) [2017] | Reds & Blues (EP,7#) [2015] | Southern Storms [2010] 

Artiest info
Website  
 

Label: For the Sake of the Song

video