MARCEL CRANC - 7

Eigenlijk heet hij voor de Burgerlijke Stand gewoon Miquel Vicensastre maar onder de artiestennaam Marcel Cranc is deze veertiger met roots op Mallorca aan zijn zevende -toepasselijk getitelde- plaat toe. De man is mij niet helemaal onbekend en dat heeft te maken met mijn passie voor de taal waarin hij zingt: het Catalaans, dat op op Mallorca de voertaal is. Zo kwam ik hem al tien jaar geleden op het spoor met zijn plaat “Ara” en hoefde ik niet heel erg naar informatie op zoek te gaan, toen de nieuwe in mijn bespreekdoosje terecht kwam. Cranc is eigenlijk een exponent van een hele generatie singer-songwriters, die vandaag in en om Spanje school maken en die misschien niet de grote verkoopcijfers genereren, maar wel een heel trouw volgelingenpubliek hebben.

Op de nieuwe plaat klinkt Cranc vertrouwd: zwemen van folk, veel toetsenwerk en ritmes uit een doosje en een voorliefde voor pop-arrangementen kenmerken de tien songs -de plaat bevat ook nog twee korte instrumentals- die deze CD telt. Met de hulp van vaste kompaan Toni Brunet, die u misschien kent van zijn werk met Miguel Rios, op gitaren en Toni Beltran op “echte” drums, brengt Cranc het betere popwerk, met eigen poëtische teksten, die we bij ons als “luisterliedjes” zouden catalogeren. Alles luistert lekker weg en ik stel me voor dat ook wie het Catalaans niet machtig is, moeiteloos kan genieten van de knappe melodieën, de heel fijne arrangementen en de heldere zang van Cranc. Begrijp je wel Catalaans, dan val je ongetwijfeld voor de teksten van “Sobreviu” (“overleef”), “”Furtivament” (“steels”) of “Voler Ser” (“willen zijn”), waarin Cranc de gevoelens, belevenissen, dromen…van “de mens”, u en ik dus, op krachtige wijze in verzen weet te gieten.

Ik denk dat bij voorbeeld “Qui ets tu” (“wie ben jij”), als het een beetje deftig geplugd zou worden, alle potentieel heeft om een radiohit te worden. Benieuwd of een programmasamensteller het aandurft. Ik merkte dat nogal wat van de muziek van Marcel Cranc digitaal beschikbaar is en ik kan u dus met aandrang aanraden daar eens even naar te gaan luisteren, want deze “7” is niet alleen een symbool voor een magisch getal -u moet maar eens nagaan welke betekenissen mensen allemaal aan dat cijfer geven-, maar vanaf nu ook voor een hele fijne plaat uit het repertoire van een zanger en liedjesschrijver, die het zeker verdient door meer mensen ontdekt te worden. Dat de CD nu via Xango Music verdeeld wordt, kan daarbij alleen maar helpen, zo stel ik me voor.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Runaway Records
distr.: Xango

video