SHOVELS & ROPE - BUSTED JUKEBOX VOL. 2

 

Het Amerikaanse duo Shovels & Rope, is een stel talentvolle muzikanten uit Charleston (South Carolina) en maakte met "Little Seeds" een van de betere rootsplaten van 2016. Een jaar eerder was er het eerste deel van "Busted Jukebox" en inmiddels is ook deel 2 verschenen. Ook op de nieuwe plaat werkt het duo weer samen met gastmuzikanten van naam en faam en worden songs van anderen vertolkt. De gemaakte combinaties hierbij resulteren veelal in verrassend leuke uitvoeringen en zo creëren ze hun eigentijdse jukebox. Shovels & Rope zijn het goed voorbeeld van zo’n duo die in het thuisland een grote naam aan het worden zijn, terwijl ze hier bij slechts een handjevol liefhebbers bekend zijn. Hoog tijd dus om daar als Rootstime maar eens verandering in te brengen, om de twee hier de bekendheid te geven die ze verdienen.

Cary Ann Hearst en Michael Trent zijn al enkele jaren getrouwd, en hebben er beiden reeds een muzikale carrière opzitten. Hij met de groep The Films en zij solo. In 2012 komen ze voor het eerst naar buiten met hun gemeenschappelijk project en hun debuut voor Dualtone Records, "O' Be Joyful". "Birmingham" was de eerste single uit deze plaat en zorgde meteen voor bekendheid. Hetgeen we ook kunnen zeggen van het nummer "After The Storm" dat 2 jaar later op hun album "Swimmin' Time" (2014) verscheen. Het in 2015 verschenen "Busted Jukebox: Vol. 1" is een plaat vol met covers, met o.a. van Nine Inch Nails, J. Roddy Walston & The Business en Elvis Costello, en ze nodigen op elke track ook een gast uit. Zo speelt J. Roddy mee op zijn eigen track "Boys Will Never Tell". Een van de meest succesvolle tracks vinden we echter "Nothing Takes The Place Of You". Het origineel is van Toussaint McCall, maar deze versie wordt gezongen door JD McPherson.

En nu 3 jaar later, je raad het nooit, is er de opvolger "Busted Jukebox: Vol. 2" voor het New West label. Ten opzichte van Busted Jukebox: Vol. 1, krijgen ze wederom de hulp van hechte artiesten als John Fullbright, Hayes Carll, Brandi Carlile, Rhett Miller en John Moreland. En de songs die ze ditmaal uit hun platenkast toveren zijn ondermeer nummers van Sigur Ros, Chuck Berry, The Clash, Leonard Cohen, The Breeders en Faith No More. Deze variatie zorgt ervoor dat "Busted Jukebox: Vol. 2 regelmatig bijzonder verrast. Het geluid van het duo blijft zoals op Vol 1. rauw, ongepolijst, ongedwongen, maar op veel momenten toch ook verrassend intiem. De twee stemmen vullen elkaar erg mooi aan. Cary Ann Hearst heeft een rauwe, wat scherpe stem, een zangstijl dat doet denken aan Stevie Nicks. De zang van Micheal Trent is doorsnee maar passend bij het geluid dat Shovels en Rope voor ogen heeft, al komt de aangename muzikale bijdrage van de gasten veelal door hun zang. Zelfs op een nummer als "Blue Eyes Crying In The Rain", ooit door Willie Nelson naar de eeuwigheid gezongen, zingt John Moreland met wie ze het afgelopen jaar op tournee zijn geweest zelfs meer dan Shovels & Rope zelf.

Het duo wisselt tussen folk, country en rock and roll hetgeen aan "Busted Jukebox Vol. 2" meer diversiteit geeft. Die verscheidenheid van de muziek in combinatie met hun bevriende artiesten en hun eigen geluid zorgt ervoor dat het album niet verveelt. De uitgekozen covers, waarbij we zeker naast John Moreland ook John Fullbright mogen vermelden in een beklijvende versie van Leonard Cohen's "I’m Your Man", Rhett Miller in een duistere versie van "Do You Love Me" van The Breeders en Hayes Carll die redelijk uitgelaten "Death Or Glory" van The Clash brengt, allemaal verdienen ze in hun versie dan ook een pluim, en bevestigd dan ook een mooie voortzetting van Shovels & Rope's terugkerend hobbyprojekt. In het licht van de enorme populariteit van alternatieve country belooft dit duo een hele grote naam te worden. Ik ga dit album deze zomer nog vaak draaien, dat weet ik nu al zeker.

 

Tracks:
1. Cleanup Hitter feat. Brandi Carlile
2. Joey feat. Nicole Atkins
3. Do You Love Me Now feat. Rhett Miller
4. Blue Eyes Crying In The Rain feat. John Moreland
5. Untitled 1 feat. Matthew Logan Vasquez
6. The Air That I Breathe feat. Indianola
7. I’m Your Man feat. John Fullbright
8. Death Or Glory feat. Hayes Carll
9. Epic feat. Lera Lynn
10. You Never Can Tell

Artiest info
Website  
 

label: New West
distr.: PIAS

video