WILDERMAN

Voor wie van mening zou zijn ‘niet nieuws onder de zon’, die moet de debuutplaat van het groepje ‘Wilderman’ dan maar eens op de draaitafel leggen. Zoals tekstschrijver Elvis Peeters hun groepsmuziek omschrijft als een ‘melopee van onrust en troost’ of als een ‘farce majeur’, zou men er nog andere duidingen aan kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld: een eigenzinnig compositorisch geheel met chaotische droombeelden, een taal- en klankenkluwen, aangestuurd door de baritonsaxofoon, contrabas en beat, tegelijk afdalend in de donkere krochten van de geest. Schrijver/zanger en theaterman Elvis Peeters, -nog bekend van o.m. het theaterstuk ‘De Ontelbaren’ of het rockensemble ‘De Legende’- evenals zijn kompaan, componist/bassist Chris Carlier, gingen creatief aan de slag om een groepsproject uit te werken waarin hun ideeën, verstrengelende emoties en inhakende associaties zich via de muziek zouden kunnen bevrijden. Als dat later tot live-acts her en der kan uitgroeien dan is dat des te beter.

Elvis Peeters debiteert de teksten in geëmotioneerde, weerbarstige zangstijl of vertolkt deze met een stem als een dorstige distel. Multi-instrumentalist Chris Carlier stort zich met zijn contrabas mee in de groove. Samen met baritonsaxofonist Koen Van Roy, bekend van ‘Cro Magnon’, en jazzdrummer Toon Van Dionant, o.m. bekend van het Robin Verheyen trio, vormt het viertal een kwartet dat zich uitleeft in de soundvolle wirwar van zang, filosofie, poëzie, protest, keelklanken, dissonanten, doemdenken en instrumentale rebellie. Wildermans muzikale vormgeving heeft referentiepunten met de dichtkunst van Paul Van Ostaijn, het tomeloze van Arno, de woede van Bertolt Brecht, de grimmigheid van de fabeltjes van Reynaert De Vos, het bezwerende van de golfslag van de Noordzee en de passie van een Coltrane. Het swampy ‘Free Bop’ herinnert zowel aan de somberte van Tom Waits als aan het filmische van Wim Wenders met zijn imaginaire engelen. En ‘Dit Is Verdriet’ met een zwaarmoedige contrabas komt over als indruppelende weemoed.

Tegendraadsheid is over gans de lijn het codewoord, alhoewel stem en baritonsax elkaar voortdurend vinden in de free avant-gardistische jazzy sferen, gekoppeld aan maatschappijkritiek en de noodlotsgedachte ‘we gaan allemaal in de grond’. Niettemin blijf je op de een of andere wijze toch weer glimlachen, de twee zijden van de vinylplaat lang, omwille van de grillige maar fascinerende instrumentale inkleuring, vooral bij ‘Andere Mens’ of ‘Rommelpot’, waarbij je je het groepsproces kan inbeelden. Zowat alles wat menselijk is komt aan bod, de vervluchtigde tijd, het leven dat je ontglipt als zand tussen de vingers, gesmoord verdriet, existentiële twijfels en onzekerheid, maar ook troost zoals in het laatste ‘Laat Mij’. Het gulzige haast wanhopige ‘Brood’ is zo broeierig als een verhitte oven, ‘Lawaai’ zo schreeuwerig als een studentenfuif en het blasfemische ‘Goed’ zo tragisch als een ziel in nood. Bij‘Alles Stroomt’, waarin sax, contrabas en drum zich verenigen, krijg je koude rillingen, als mos dat aan de huid blijft plakken.

Essentieel voor de sound van de Wilderman muziek is de drive en samenvoeging van, stem, sax, bas en drum die de songs een betoverend jazzy ritme meegeven. Meisjesstemmen vallen in bij ‘Andere Mens’ en bij het heftige ‘Smijt De Bom’ vuurt het duo Alena Heyvaert en Nicole Van Bael de vernielzucht aan. De platenhoes staat vol wijze teksten en de artistieke vormgeving is een kunstwerk op zich. Deze allereerste grammofoonplaat van Wilderman nodigt alleszins uit tot veelvuldig beluisteren, zoals ook Paul Van Ostaijns ‘Music-Hall’ meermaals moet worden gelezen om er betekenissen en magie aan te ontfutselen, zeker wanneer de dichter het heeft over de ‘agonie van de levende groot-straat’, een gevoelsbedding die je ook in de muziek van Wilderman terugvindt en vooral in de koortsige hulp- of woedekreten van de baritonsax. De onconventionele sound van Wilderman zal wellicht ook in Live uitvoering een lust voor oor, oog en sensorische zinnen zijn.

Marcie

Release: 9 Maart (LP incl.CD / Digital)

 

9 maart 20u15 : Arenbergschouwburg, Antwerpen
1 mei 20u00 : 't Uilekot, Groenlaan 39, Herzele
7 november 20u00 : CC De Werft, Geel

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Het Tweede Paard / Starman Records
Distr.:Suburban / Bertus

video