STEVEN TROCH BAND - RHYMES FOR MELLOW MINDS

Belgische bluesmuzikanten, die bijna een kwart eeuw prominent actief zijn in het bluescircuit en zich toch telkens weer heruitvinden, zijn eerder een zeldzaamheid. Daar heb je de wisselwerking van drive, energie, creativiteit en spirit voor nodig. Harmonicaspeler Steven Troch, ‘King of Swing’, heeft deze talenten in overvloed, wat hij trouwens ook Live tot ver buiten de landsgrenzen bewees. Ook vandaag nog weet hij steeds weer te verrassen, zonder daarom aan authenticiteit in te boeten. In het verleden kwam zijn virtuoos meesterschap op de bluesharp al tot volle wasdom aan de zijde van o.m. Roland Van Campenhout, Tiny Legs Tim, Rusty Zinn, John Nemeth, de Finse Ina Forsman, de Deen Tim Lother en de Amerikaan Lon Eldridge, bluesgitarist uit Chattanooga. Daarnaast vindt hij nog de tijd om introductielessen mondharmonica aan beginnende muzikanten te geven die eveneens dat ingewikkeld instrument willen beheersen. En dus ook tijd om wederom met nieuwe songs in een opnamestudio te duiken! Ditmaal in de ‘Rootshouse’ studio van Patrick Cuypers in Hechtel.

Zijn eerste solo-album ‘Nice ‘n’ Greace, opgenomen in de Greaseland Studio’s in San José, Californië dateert inmiddels van twee jaar geleden. Fans wisten echter dat de Mechelse muzikant intussen nieuwe songs en ritmes aan het uitbroeden was en daarbij kon rekenen op zijn vaste muziekmaten ‘Little Stevie’ Van Der Nat op gitaar, Liesbeth Sprangers op bas en Erik Heirman op percussie. Deze laatste drumde ooit nog op eenzelfde podium als frontman James ‘Super Chikan’ Johnson. Met deze geroutineerde en bevlogen muzikanten op sleeptouw liet ‘Rhymes For Mellow Minds’ niet lang op zich wachten. En zoals de titel zegt zijn de ritmes, gitaarriffs en drumpartijen, inderdaad gevarieerd. Zij zwenken van swing en rock naar Latijnse ritmes, rumba, blues, ragtime of zelfs een springerige stompende countryblues zoals het uptempo dansbare ‘Long Long Beard’ verrijkt met backing zang. In meerdere songs sijpelt wat humor door zoals in ‘Bad Taste’, vergezeld van drumroffels, of het jazzy ‘15 Minutes’. In enkele roert zich vage melancholie zoals in ‘Rain Rain’ met weemoedige backingzang. Het rockende en swingende ‘White Line Express’ dendert voort als een locomotief, waarbij niet de kolen maar de drum en harmonica voor versnelling zorgen, al dan niet fluitend. En ‘Troubled One’, met gastmuzikant Bruce James op de toetsen, leunt aan bij de stem en groove van een Dr. John.

Maestro Troch wisselt ook met stemkleuren, al dan niet distortion, en diverse Hohner Harmonica’s zodat mood en tempo’s telkens schakelen of verspringen. Bij het onheilspellende ‘Vertigo’, met JB Biesmans op bariton en tenorsax, lijkt Stevens harmonica vanuit afgrondelijke diepte opwaarts te cirkelen en aan te zuigen. Het zwoele lijzig gezongen ‘Mister Jones’ herinnert dan weer aan oude films, terwijl de prachtcompositie ‘Rabbit Foot Trail’ zo’n gedempte koorzang is die je elke ochtend op je wekkerradio zou willen programmeren om de dag welgemoed te kunnen beginnen. De allround muzikanten JB Biesmans en Bird Stevens produceten het album, wat garanties geeft voor kwaliteit. Steven Troch schreef alle songs waarin zijn beeldtaal zowel humor als lyriek weet te verzoenen. In ‘Bad Taste’ drinkt iemand een smoothie vanuit de fles. In ’Bedroom Eyes’ laten de ogen van de geliefde liefdesgevoelens opwellen. Originaliteit, fantasie en gevoel voor ritme zijn de troeven die de ‘King of Chromatic Bluesharmonica’ ook weer ditmaal uit zijn zwarte hoed weet te toveren.

Marcie

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: STEVEN TROCH BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

Label: Sing My Title

video