GUY VERLINDE & THE MIGHTY GATORS - TEN

Als tiener zat Guy Verlinde al te snuisteren tussen allerlei soorten vinylplaten, nieuwsgierig naar nieuwe genres en ontdekkingen. Het duurde niet lang of hij ontdekte de oude authentieke blues en vond tussen al dat zwarte goud een plaat van Hound Dog Taylor, die een van zijn eerste rolmodellen werd. Het stond voor hem immers vast dat hij een blueszanger/gitarist zou worden, ook al zou dit solo moeten zijn. Liefst graag ook met band, zoals met The Mighty Gators met wie hij dit jaar een tienjarig jubileum viert. Tien jaar geleden speelde de band in de Montmartre Blues Club in Brussel, daarna in Ruiselede en in Kortrijk. Nog later in heel Nederland en in Frankrijk. Als een geschenk voor de fans die hem al twintig jaar volgen, stelde de ‘hardst werkende bluesman in België’ nu een compilatie samen met zowel onuitgegeven als herwerkte songs. Sommige vertolkte hij reeds live, maar werden nog niet op plaat uitgebracht. Dat is bij deze dus verholpen. De gekozen songs zijn zowat een dwarsdoorsnede van alle bluesgenres die Guy Verlinde machtig is en vakkundig beheerst. Hij schakelt vloeiend over van boogie naar ballad, mid-tempo, funk of zelfs Mississippi Hill Country blues, zoals het schitterende verschroeiend mooie ‘Pursuit Of Happiness’ met fascinerend drumwerk van Benoit Maddens.

De andere gedreven muzikanten, oftewel ‘Mighty Gators’, zijn gitarist Stijn Bervoets en bassist Karl Zosel. Voor de gelegenheid spelen ook gastmuzikanten mee, o.m. de gitaristen Toon Vlerick en de Nederlander Richard Van Bergen. Die geven extra drive of verdieping aan een song als ‘Do That Boogie’ of het zwoele ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Whithers, een klassieker waaraan Guy zijn eigen gevoelsdimensie hecht. Op twee na schreef Guy Verlinde echter alle songs zelf, die mogelijk wat versluierde autobiografische elementen onthullen zoals zijn rusteloosheid, het plezier om een podium het concert voor te bereiden, vervolgens met passie urenlang te spelen en de uitdaging aan te gaan om een verhit publiek tot dansen te verleiden. Al bij het eerste opende ‘Bon Ton Roulet’, waarmee hij doorgaans Live afsluit, hoor je wat hem in de afgelopen twintig jaren voortdreef, de goede dagen te laten herleven en het feest op te starten. Die passie loopt als een rode draad doorheen zijn twintigjarig muzikale zwerflust en musicerend/productief schrijverschap! In het funky ‘Love Light Shine’ hoor je dan weer zijn vertrouwen om zijn lotsbestemming bij te sturen. In de boogie ‘Gator Bop’, opgezweept door een groovy bas en Olivier Vander Bauwede’s bluesharp, slaan de vonken uit als een vuurwerk.

Daarnaast zijn er echter ook de melancholische songs die een andere kant van de muzikant belichten, bijvoorbeeld in het dromerige ‘Words Are Overrated’ over het belang van stilte. Of het weemoedige ‘Shorten The Longin’, waarin het gemis en de hunker nog benadrukt worden door het elektrisch toetsenwerk van Patrick Cuyvers. In het reeds genoemde bezwerende ‘Pursuit Of Happiness’ zingt hij echter ook ‘after the first cut, I knew how hard it is to heal’, wat in zijn warme zangkleur doodeerlijk opklinkt. De zanger/gitarist strooit bedekt met levenswijsheden, zingt over spijt en levensmoed, wat hij met de ruw gebolsterde vooroorlogse bluesmannen gemeen heeft. Vooral het koortsige ‘Good Ain’t Good Enough’ refereert naar dat ongepolijste en ruwe dat qua gevoelsintensiteit onmiddellijk de ontvankelijke ziel infecteert. Scheurende gitaren, ritmesectie, distortion en turbulente emoties vormen allemaal een onderdeel van Guy Verlindes eigenzinnige blues, die hij zelfs tot in scholen en huiskamers tot nieuw leven wil brengen, als een ode aan alle blueslegendes die hem vooraf gingen. Niet voor niets dat men naar hem refereert als een bezielde en de meest intens toerende bluesman in onze contreien.

Marcie


 

Artiest info
Website  
 

Label: R&S Music

video