CRIOLO - ESPIRAL DE ILUSÃO

 

Het spreekt voor zich dat ik niet weet in hoeverre u vertrouwd bent met de Braziliaanse rap-scene -ikzelf ken daar weinig van en ik was ook niet op ’s mans concerten in Het Depot of de Democrazy-, maar alleszins is het een feit dat Kleber Cavalcante Gomez, zoals Criolo van z’n echte naam heet, in dat grote land een heuse superster is, maar dan eentje met een heel groot hart en veel sociale bewogenheid.

Zo’n jaar geleden vatte de man, die intussen de veertig gepasseerd is en zich dus belangrijke levensvragen gaat stellen als “wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar wil ik nog heen?”, het plan op om een heuse samba plaat op te nemen. Daartoe schreef hij tien van de twaalf nummers zelf en ruilde hij voor één keer de beats en de ronkende bassen voor oersimpele, akoestische gitaar en cavaquinho, trombone en fluit, aangevuld met de vanzelfsprekende percussie-elementen en dat experiment mag als volledig geslaagd beschouwd worden.

De teksten van Criolo blijven onveranderd sociaal betrokken -de politieke situatie in zijn land, de criminaliteit, het gebrek aan degelijk onderwijs…zijn ook nu zijn thema’s-, zijn vertolking is helemaal no-nonsense en vol van gevoelige passages en, als je het niet anders op de hoes had gelezen, zou je bij het horen van, bij voorbeeld opener “Lá Vem Vocé” warempel denken aan een nieuwe plaat van Sergio Mendes.

Bij momenten gaat het er behoorlijk feestelijk aan toe en denk je aan de uitstapjes die David Byrne maakte richting Tom Zé of Carlinhos Brown, maar het merendeel van de plaat klinkt verrassend ingehouden en vooral erg melodieus. De vooruitgeschoven single “Menino Mimado” (“verwend nest”) was daar al een mooi voorbeeld van en de titelsong tapt uit hetzelfde lekkere vaatje, net als “Hora de Decisão”, waarin die typische kinderstemmetjes verweven zitten.

Leukste track van de plaat is, voor mij dan toch, “Boca Fofa”, te vertalen als “lief snoetje”, dat met zijn fijne blazers alles in huis heeft om een zomerhit te worden, maar ik ben vooralsnog niet degene, die bepaalt wat er op onze radio’s gedraaid zal worden.

Hoe dan ook: Criolo heeft een verrassende en heel knappe plaat gemaakt, die mij doet hopen dat hij stilaan echt aan het thuiskomen is en dat hij nog vaak in deze stijl van zich zal laten horen.

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sterns
distr.: Sonic Rendezvous

video