BETH NIELSEN CHAPMAN – HEARTS OF GLASS

 

Dat de roots van de in september 2018 net 60 jaar wordende Amerikaanse country- en popzangeres Beth Nielsen Chapman in Texas liggen, is misschien niet geweten bij de meeste muziekliefhebbers. Dat komt dan vooral omdat ze sinds 2008 na haar tweede huwelijk naar Nashville, Tennessee is verhuisd. Het persoonlijke leed bleef voor haar niet uit, want ze verloor haar eerste echtgenoot Ernest Chapman in 1994 aan de gevolgen van kanker en in 2000 vocht ze zelf succesvol een harde strijd uit tegen borstkanker.

Het positieve aspect aan al die trieste ervaringen is dat ze veel inspiratie hebben opgeleverd voor mooie liedjes die Beth Nielsen Chapman op haar platen heeft opgenomen. Sinds haar debuutalbum “Hearing It First” uit 1980 zijn er dertien albums van haar op de markt verschenen met “Liv On” in 2016 als laatste release, een album dat ze samen met Amy Sky en Olivia Newton-John had opgenomen. Beth Nielsen Chapman heeft in het verleden trouwens ook al heel wat liedjes voor andere artiesten geschreven, zoals o.a. voor Trisha Yearwood, Willie Nelson, Neil Diamond, Tanya Tucker, Bette Midler, Waylon Jennings en Martina McBride. Daarnaast trad ze ook regelmatig op met andere vedetten zoals John Prine, Bonnie Raitt, Emmylou Harris en Vince Gill.

Nu verschijnt er een nieuwe, door Sam Ashworth geproduceerde plaat van Beth Nielsen Chapman onder de titel “Hearts Of Glass”, met daarop elf songs die ze haast allemaal in haar eentje heeft gecomponeerd. Enkel de op bijgaande audio-video te beluisteren openingstrack “Come To Mine” is het resultaat van een componeersamenwerking met Graham Gouldman van de Engelse rockgroep ‘10cc’ en de Amerikaanse folkzanger en songschrijver Kevin Montgomery. Ook het nummer “Enough For Me” schreef ze samen met producer Sam Ashworth.

De liedjes op “Hearts Of Glass” zijn melodieus, sober en melancholisch en er zijn zeker weer enkele songs die binnenkort op een coverversie van andere country- en popartiesten zullen kunnen rekenen. Onderwerpen die worden bezongen zijn de kwetsbaarheid van het bestaan, maar ook de kracht van de liefde die uit het leven geput kan worden om de moeilijkheden die we allemaal wel tegen komen te overwinnen. Zo heeft Beth persoonlijk weer een harde noot te kraken gekregen door de diagnose van leukemie bij haar tweede echtgenoot Bob. Het schrijven van de liedjes en het opnemen van de plaat “Hearts Of Glass” was haar manier om met die nieuwe tegenslag om te gaan. Ondertussen is er ook weer hoop dat Bob na ettelijke behandelingen zijn zware ziekte zal kunnen overwinnen.

Deze plaat bevat ook een aantal oudere liedjes van Beth Nielsen Chapman die ze in een heel nieuw, vaak akoestisch kleedje heeft gestoken. Dat zijn de songs “Rage On Rage”, het prachtige “All For The Love”, “Child Again”, “Life Holds On” en het al even indrukwekkende “Dancer To The Drum”. Er is ook voor het eerst een door haar zelf gezongen versie van de countryklassieker “If My World Didn’t Have You” die ze in 1990 voor Willie Nelson had geschreven. Op dit album staat niemand minder dan Rodney Crowell haar bij als backing vocalist op deze song. Daarnaast brengt ze ook een eigen versie van het nummer “Old Church Hymns And Nursery Rhymes” dat ze eerder voor Waylon Jennings had geschreven. Onze favoriete song op deze nieuwe plaat is echter “You’re Still My Valentine”, een ingetogen en emotioneel gebracht liefdesliedje dat de luisteraar regelrecht in het hart zal treffen.

Het breekbare aspect van al deze liedjes zit eigenlijk perfect vervat in de albumtitel “Hearts Of Glass”. Dit is een plaat die het enorme talent van Beth Nielsen Chapman als zangeres en songschrijfster alleen nog maar sterker komt bevestigen. De aanschaf van dit plaatje zal u ongetwijfeld fijne luistermomenten bezorgen en het is net daarom dat we ze dan ook warm bij u willen aanbevelen.

(valsam)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: BNC Records / Proper Music Distribution

video