THE TEMPERANCE MOVEMENT - A DEEPER CUT

Is dè rockplaat van het jaar nu al bekend ? Wel, dat is toch onze conclusie na beluistering van “A Deeper Cut” het derde album van The Temperance Movement. Het Britse gezelschap heeft ons nog nooit ontgoocheld, niet met de vorige platen en ook niet met hun optredens, ik beschouw hen trouwens als een must-see band. En zelfs nu, na het vertrek van gitarist Luke Potashnick en drummer Damon Wilson, blijft hun sound onwaarschijnlijk hoogstaand klinken.

Ook bij deze release ga je spontaan herinneringen ophalen aan The Faces en The Black Crowes maar er is méér dan dat. Twaalf nummers die je best als “geniaal” kan omschrijven en waarvan er verrassend veel ballads te bewonderen vallen. De aftrapper van deze geweldige plaat is “Caught In The Middle”. Met de strakke gitaargroove krijg je direct een gevoel van vetrouwdheid…inderdaad is de song in de stijl van hun eerste titelloze album, wat nog steeds een garantie is voor energieke rock en aanstekelijke beat, terug naar de basis quoi.

Misschien nog sterker is het hierop volgende “Built In Forgetter”. Al van bij de intro, op drums, voel je dat er hier iets geweldigs te gebeuren staat. Een klassiek TTM nummer waarbij je gegarandeerd al van bij de tweede beluistering "Oh Sister Mercy You Take Me Higher" koorgewijs gaat meebrullen. En hoe briljant zijn gitaristen Paul Sayer en Matt White hier wel . De hele band is trouwens buiten categorie op deze release: Nick Fyffe is ronduit grandioos als steeds en dat Phil Campbell waarschijnlijk de meest soulvolle zanger is staat ook al buiten kijf: rauw, inlevend, pakkend….hij kan het allemaal aan. Iets wat hij probleemloos bewijst op het magistrale, ingetogen titelnummer. Of ook nog op het hemelsmooie “Children”, het rauwe en emotievolle nummer met Phil aan de toetsen is van een ongekende eerlijkheid en schoonheid. Luister eens naar de tekst waarin Campbell zijn fouten bloot legt.

Heel de plaat door word je van het ene hoogtepunt naar het andere geslingerd. “Backwater Zoo” , het zou ons niets verbazen moest dit de nieuwe single zijn, vangt aan met gevoelig piano spel maar ontploft snel in een swingend Soulvol nummer met heerlijke honky tonk toetsenwerk. Bij iedere beluistering hoor je nieuwe zaken. Het beklijvende “Another Spiral” dat in het begin niet tot onze favoriete tracks hoorde heeft zich intussen ook al netjes bij de 11 andere songs genesteld en dat wil zeggen dat we nergens op deze release een zwakke of mindere track kunnen ontwaren.

Het licht reggae gekruide “Beast Nation” met gepast vervormde gitaar is een vreemde maar geslaagde eend in de bijt met een briljante Fyffe op bass, terwijl het eerder autobiografische “'The Way It Was And The Way It Is Now” alle ingrediënten heeft die je bij deze sublieme band mag verwachten. Hoeft het nog herhaald: aandacht voor de teksten, aanstekelijke riff en soulvol aangevuld met die toch wel uitzonderlijke stem van Campbell.

Het al even indrukwekkende “Higher Than The Sun” is ook al een verwijzing naar Phil’s drugproblematiek en hoe overtuigend kan je als band zijn om dit gezamenlijk op dergelijke inlevende manier te brengen? De drums gepast beukend of ondersteunend, twee fantastisch uithalende gitaristen, een bassist die alles perfect in goede banen weet te leiden en uitzonderlijk hoogstaande zangpartijen. Het radiovriendelijke “There’s Still Time” is een, met de tempowisselingen, bijzonder geslaagde oorwurm met een wat abrupte slot.

Het schitterende album wordt afgesloten met mid-tempo song “The Wonders We’ve Seen” met een bijzonder hoog en indrukwekkend uithalende Phil Campbell. We schrijven al een tijdje dat The Temperance Movement de beste Rockband is die je op dit moment kan vinden wel, ze bewijzen het met deze “A Deeper Cut”. U kan hen ook live meemaken in zaal De Zwerver op 29 maart of een dag eerder voor onze Noorderburen in De Melkweg in Amsterdam. Hun clubconcerten in eigen land en Frankrijk zijn meestal ruim op voorhand uitverkocht. Het is een kwestie van tijd voor De Lage Landen hier ook vallen.

 

Track Listing
1. 'Caught In the Middle'
2. 'Built-In Forgetter'
3. 'Love And Devotion'
4. 'A Deeper Cut'
5. 'Backwater Zoo'
6. 'Another Spiral'
7. 'Beast Nation'
8. 'The Way It Was And The Way It Is Now'
9. 'Higher Than The Sun'
10. 'Children'
11. 'There's Still Time'
12. 'The Wonders We've Seen'

Artiest info
Website  
 

Label: Earache Records

video