DIEGO PINERA - DESPERTANDO

Slagwerker, percussionist, componist en arrangeur Diego Pinera werd geboren in 1981 in Montevideo, Uruguay, hier werd hij beschouwd als een wonderkind, maar gelukkig kreeg hij strenge leermeesters. Zodoende kon hij later studeren met een beurs aan The University of Music in Havana en nog later werd hij uitgenodigd door het beroemde Berklee College of Music en de University of Music and theater in Leipzig. Nog in Uruguay nam hij een trio cd op getiteld “Buscando”. Maar in 2008 vertrekt hij definitief naar Duitsland, eerst naar München en dan naar Berlijn, hier gaan niet onmiddellijk alle deuren voor hem open, zoals gebruikelijk in ieder “eigen” muziekwereldje kijkt men eerst de kat uit de boom, zijn stijl wijkt nogal van het gangbare muzikale ritmepatroon in Duitsland. Maar Diego zet door en doet geen concessies, er volgt een album met zijn Berlin Quartet “Reflexiones” met saxofonist Tony Lakatos en in 2014 kan hij een album opnemen in de serie JazzThing Next Generation, dat wordt “Strange Ways” op Double Moon Rec. Zijn doorbraak volgt met “My Picture” op Octason Rec., opgenomen in New York met Ben Street en Mark Turner, hiervoor ontvangt hij de Echo Jazz Preis. In 2016 volgt er een serie optredens met de inmiddels veel besproken saxofonist Donny mcGaskin na diens opnamen met David Bowie.

En dan is er nu “Despertando” op het befaamde ACT label, na een meer dan 10 jaar durende ontwikkeling van zijn eigen spel, keert Diego Pinera met dit album terug naar zijn muzikale wortels en brengt hij zijn hedendaagse kwaliteiten samen met de ritmes die hem in Havana de deur van zijn carrière hebben doen openen. Back to the roots en dan opnieuw vormgegeven. De titel “Despertando” spreekt voor zich, het betekent “het ontwaken”. De keuze van de composities is een persoonlijke insteek van Diego, de originelen van Gato Barbieri (“Last tango in Paris”) n Ernesto Lecuona (“La Comparsa”) vormen een culturele doorverwijzing naar Argentinië en Cuba waar hij studeerde. Zijn eigen compositie “Osvaldo por Nueve ” is een eerbetoon aan zijn eerste leermeester Osvaldo Fattoruso, hier laat hij zijn moderne interpretatie horen van een muziektraditie uit zijn land, de folkloristische, in Uruguay uiterst populaire Candombe. “Yakarito Terere” werd geschreven door zijn vader Ramon Pinera en deed hem denken aan de uitstapjes van vroeger in het achterland van Montevideo. Er staan nog wel een paar bekende stukken op dit album, zoals “Caravan”van Duke Ellington en Juan Tizol en “St. Thomas“van Sonny Rollins.

Diego Pinera wordt op deze cd bijgestaan door Tino Derado (pno, accordeon) die de composities “Despertando”en “Once Pasos “schreef samen met Pinera, Omar Rodriguez Calvo (bs), Daniel Manrique-Smith(flts)en Julian Wasserfuhr (tpt, bugel). Pinera heeft een stijl ontwikkelt waarin hij de strikte ritmische vormen van zijn geboorteland Uruguay zoals de candombe, de milonga en de murga heeft samengebald tot een wijder en losser verband dat beter is aangepast aan de specifieke eisen van de jazz, dat leidt tot onverwachte resultaten zoals te horen is in de uitvoeringen van “Caravan” en vooral de versie van “La Comparsa” is bijna onherkenbaar, zijdezacht vloeiend en met een heerlijke subtiele swing, vergeet alle houterige uitvoeringen van jaren ‘60 gitaargroepen, zoals die van De Maskers, die hebben er nooit iets van begrepen. In het titelnummer “Despertando” duikt er een steeldrum op, Pinera had er nog nooit op gespeeld, maar hij had de klankkleur nodig, uiteraard gaat het hem makkelijk af en het resultaat is heel effectief, de trompet van Wasserfuhr, het typerende oliedrumgeluid en de accordeon van Tino Derado, alles tezamen zorgt het voor een heel bijzonder, bijna weemoedig geluid. Nu we dachten dat we dit jaar geen echt winterweer meer zouden krijgen, zorgt de “Russische Beer”alsnog voor een scherpe temperatuurdaling, voor al diegenen die geen zin hebben in ijspret of die nog bijkomen van de griep, laaf U aan de heerlijke zwoele klanken van Diego Pinera en zijn kornuiten en laat lijf en leden verwarmen met zijn duivelse ritmiek!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : NewArtsInt.

video