SUSANNA - GO DIG MY GRAVE

Susanna Wallumrød, zoals deze Noorse artieste voluit heet, is niet bepaald een nieuwkomer: sinds 2004 brengt ze onder eigen (voor)naam of als helft van het duo Susanna and The Magical Orchestra geregeld platen uit en deze “Go Dig My Grave” is al haar twaalfde CD. Evenmin is Susanna gespeend van muzikaliteit in het bloed: broer Fredrik is in Noorse kringen erg gewaardeerd als drummer, andere broer Christian en neef David zijn dan weer pianisten die betrokken zijn bij heel veel dingen die op muzikaal vlak in Noorwegen te beleven vallen, van Vidar Busk en Knut Reiersrud tot Dans Les Arbres en heel recent nog Darling West.

Twee jaar geleden zagen we Susanna in de Gentse Handelsbeurs aan het werk samen met Jenny Hval in wat toen deels een soort try out was voor haar plaat “Triangle” en toen al waren we redelijk ondersteboven van de bijzondere mix, die Susanna serveert: een kristalheldere engelenstem, een schattig Scandinavisch accent en een bijzonder brede muzieksmaak waren een paar kenmerkende dingen voor die avond. Dat zijn ook de dingen waar je als eerste aan denkt, bij het beluisteren van deze nieuwe plaat, waarop Susanna een heel fijne combinatieschotel serveert: Elisabeth Cotten’s “Freight Train”, dat de debatten opent, blinkt er naast de titelsong, die velen van ons kennen in de versie van Jean Richie en Susanna’s interpretatie van recent werk als Joy Division’s “Wilderness” of Lou Reed’s “Perfect Day”, omarmen de lezing van de Engelse klassieke ballad “The Three Ravens”.

Eén nieuwe, eigen compositie van Susanna: haar “Invitation to the Voyage” is geïnspireerd door Baudelaire’s “Les Fleurs du Mal” en het overlopen van deze titels alleen al, geeft een mooie indruk van wat hier het uitgangspunt was: mensen gebruiken al eeuwen lang muziek om hen te helpen bepaalde ingrijpende gebeurtenissen te plaatsen of te verwerken dat fascineerde Susanna. Voor de opnames kreeg ze de steun van de Zwitserse harpiste Giovanna Pessi, met wie ze al een jaar of tien geregeld samenwerkt en onder meer “Sonata Mix Dwarf Cosmos” maakte, een album dat recent in zijn geheel gecoverd werd door Bonnie ‘Prince’ Billie, nog een bekende van Susanna.

Mijn aandacht werd ook herhaaldelijk getroffen door de formidabele accordeonlijnen en expressieve akkoorden, die de jonge Noorse Ida Hidle aan een aantal songs toevoegt, net als de grote Tuva Syvertsen, die zowel haar stem als haar Hardanger fiddle meenam naar de studio. Nu ik het over Tuva heb: zij speelt bij Valkyrien, over wiens jongste plaat ik zo’n jaar geleden meer dan een beetje te spreken was en de feeërieke sfeer, die eigen is aan die band, krijgt ook hier bij momenten zijn plaatsje. Alles bijeen opgeteld, is dit dus een heel mooie, heerlijk gezongen en geweldig gespeelde plaat, waarop in tien stappen bekeken wordt wat muziek met mensen kan doen, op momenten, die hun leven tekenen. Het artwork van de CD -geleend van de briljante Arne Bendik Sjur, is van een even delicieus niveau als de muziek en je hebt voor beide enige rust en focus nodig om ze ten volle te kunnen vatten.

(Dani Heyvaert)

 Artiest info
Website  
 

video