LSMR - APPETITE FOR DISTRACTION

LSMR staat voor Louise Støjberg en Martin Rauff, een Deens duo dat al wat watertjes doorzwom in de Deense folkscene, maar hier als duo debuteert met een opzienbarende plaat, waarvan je nooit zou denken, als je ’t niet wist, dat het om een Deens duo gaat. Zelf uitgetest, trouwens: de voorbije dagen mocht ieder, die de Villa H. betrad twee nummers beluisteren van deze plaat, zonder dat ik vertelde om wie of wat het ging. Nadat ik opener “Trim Your Wick” en “Help/Houses” had laten horen was het telkens wachten op de reacties en gokjes otrent herkomst en dergelijke. Niémand kwam zelfs maar in de buurt van Denemarken en dat zegt iets over deze plaat.

Het duo zingt in vlekkeloos Engels een dozijn zelfgeschreven songs, die compleet geïnfuseerd zijn met Angelsaksische folk en daartoe de gepaste instrumentatie meekregen. Nogal vaak zijn dat gewoon twee akoestische gitaren en twee stemmen, maar geregeld duiken ook baritongitaar, mandoline, mondharmonica (zoals in het prachtige “By a Tree”, dat je in bijgevoegde link kunt beluisteren) en dobro (zie “All You Need Is Love”) op.

De plaat is helemaal live opgenomen, grotendeels door het duo zelf, met occasionele hulp van bevriende muzikanten, die erbij gehaald werden om het Americana-gevoel dat sommige songs verdienen, heel fijntjes te onderstrepen. “Subtiel” is het adjectief dat mij door het hoofd gaat, telkens ik deze plaat beluister: dit is de folk, zoals we die in Engeland en de States kenden in de seventies, overgezet naar vandaag en naar Scandinavië: als je de resonator-viool hoort in “Never Leaving This Coast” hoort, dan weet je, aan de klank alleen al, dat dit Nordic roots heeft, al moet je misschien wel een beetje in die klanken getraind zijn om die plaatsing te kunnen doen.

“Gutterball” is dan weer een gedroomde single: regelrecht op de radio toegespitst, zowel qua productie als inzake instrumentengebruik= Casper Mikkelsen levert een fijne drumpartij aan en de elektrische gitaar van Rauff tilt het nummer net voldoende boven het lo-fi niveau uit, om hem de grenzen te laten overschrijden. Ik ben er zeker van dat dit nummer het over heel Europa kan maken, als her of der een samensteller het oppikt. Breng dit op een single uit, met “Moondarts” als b-kant en je bent vertrokken: dat nummer klinkt een beetje zoals Chris & Carla twintig jaar geleden en de tekst van het refrein klinkt redelijk universeel “33 1/3 is the turning of the world…”, met een heerlijk orgeltje er achteraan: dat sméékt om airplay! Afsluiter “It Matter, Right?” is dan weer een fijne, ouderwetse twijfelsong, die handelt over wat je met je leven aan moet vangen en hoe dat dan wel moet. De thereminklanken passen wonderwel bij dat gegeven en geen song kon beter gekozen worden om deze absolute “must hear”-plaat af te sluiten, al komt er een aangekondigde twee minuten stilte nog een lichtjes overbodige “outro”, die ik zelf achterwege zou gelaten hebben, maar dit behoort tot de detailkritiek: dit is al met al een bijzonder fijne plaat, waarvan ik hoop dat heel veel mensen ze te horen gaan krijgen.

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

label : Go'Danish
distr.: Xango