FLOR DE ZINC - CRÈBE DE SET

Misschien kent u dit Franse trio nog niet en dan kan ik u enkel aanbevelen daar dringend wat aan te doen. Misschien kent u de groep” Debout sur le Zinc” wel en kan kent u, ook zonder het te weten, Olivier Sulpice, de banjospeler van die groep. Wel, die kerel is één derde van “Flor de Zinc”, een ensemble dat verder bestaat uit doedelzakspeler/violist/gitarist/…Michel Esbelin en accordeonist Ludovic Rio. Het trio heeft zich voorgenomen de muziek van de Auvergne, zoals die in de jaren ’20 en 30 voor veel vertier zorgde in bepaalde wijken van Parijs -haast elk volks gericht bal werd toen opgeluisterd door kleine ensembles, waarin bovenvermelde instrumenten de boventoon voerden- in leven te houden.

Een opzet als dit, kunnen we met gerust gemoed onder de noemer “folk” klasseren en als we ’t dan hebben over Franse balmuziek van het begin van vorige eeuw, de zogeheten “Belle Epoque”, dan komen we automatisch uit bij polka, mazurka, Scottish, bourrée en wals, die muziekvormen waarop de “gewone man” van de Auvergne had leren dansen, waar hij mee opgegroeid was en waar hij dus ook naar teruggreep, on de tijd dat nogal wat Auvergnats, op zoek naar een beter bestaan, in Parijs en omgeving terecht kwamen. Tot op vandaag wordt de muziek, die bij de bals van die kolonie gespeeld werd, in leven gehouden door ensembles als Flor de Zinc, die accordeon en banjo hanteren naast de doedelzak, de Cabrette en die een heel repertoire van toen van de vergetelheid gered hebben.

Op deze nieuwe plaat doet de band een vijftiental van die dansen en liederen, waarvan de titels u misschien niet veel zullen zeggen, maar de melodieën klinken u vast bekend in de oren: de “Scottish à Limouzy”, hier gekoppeld aan de “Marche à Alfred Mouret” kennen we ook bij ons, net als “Tu m’avais dit que tu m’aimais”, een walsje dat ook de neo-folkies van de jaren ’70 wel eens speelden. De plaat bevat ook een paar heuse liederen, waarvoor Christian Mage uitgenodigd werd om ze te komen inzingen en zo horen we “Réveillez-vous, belle endormie” en “L’aure de de la camba torta”, twee klassiekers, waarvan het uitstekende CD-boekje de originele tekst naast die in het hedendaagse Frans weergeeft.

Al met al levert deze plaat een klein uurtje overheerlijke en levende folk met wortels. Ik vind het nog altijd zalig om daar naar te luisteren, al ben ik noch Auvergnat, noch danser: dit is zo puur, zo echt, zo “van het volk”, dat ik er onmogelijk onbewogen kan bij blijven.

(Dani Heyvaert)

Tracks:
1 L'aure de la camba torta / La limanhieira 4:51
2 Suite de scottishes du Cézallier 3:51
3 La ricoise / La boriairo 4:34
4 Mazurka à Ténou 3:19
5 Scottish à Limouzy / Marche à Alfred Mouret 3:45
6 Bourrée à Fenou 2:50
7 Tu m'avais dit que tu m'aimais / J'ai un petit voyage à faire 5:39
8 Réveillez vous belle endormie 3:18
9 La simplette / Crèbe de set 2:32
10 Polka d'Auvergne / Qand lo mèrle sauta al prat 3:15
11 Mazurka à Chabrier / La ruthénoise 3:21
12 L'aurillacoise (Vers la zone) 1:23
13 La valse des barreaux verts 4:43
14 Ten te redde / Le Pont de la Gazelle 3:53

 

Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
distr.: Xango

video