IMAMYAR HASANOV & PEZHHAM AKHAVASS - THEN

Pezhham Akhavass is een in Iran geboren percussionist, die sinds een aantal jaren in San Francisco verblijft en studeert. Zijn grote specialiteit is de “tombak”, een klassieke, bekervormige handtrom en sinds een paar jaar is de man ook actief als musical director voor het San Francisco World Music Festival. Imamyar Hasanov is van Azerbeidjaanse komaf en bespeelt de “kamancha”, een drie-, vier- of zevensnarig strijkinstrument, dat zowel qua klank als qua uitzicht nogal veel gelijkenissen vertoont met de Kretenzische lira. Ook hij woonde en gaf les in San Francisco en was een zestal jaar geleden ook al aan de slag bij datzelfde gerenommeerde instituut in San Francisco.

Het hoeft dus nauwelijks te verwonderen dat de beide heren elkaar eerden kennen en, zoals dat gaat bij uzikanten, afspraken om samen wat te doen. Die samenwerking zag nu het levenslicht en ze bevat negentien deuntjes of dansjes en één langere suite (“Just Look at Me”) en het leuke aan deze plaat is, dat elk van de nummers er een passende plaats op heeft: de dansjes zijn leuk om naar te luisteren, om sfeer op te roepen, om je een idee te geven van de muziek, die de beide heren zomaar uit hun mouw kunnen schudden en de suite is dan weer eenhoofdgerecht, zoals je er bij elke maaltijd eentje hoopt voorgeschoteld te krijgen: negen minuten mag lang lijken, maar in dit geval is daar geen seconde teveel aan en, wat meer is: het feit dat je maar twee muzikanten bezig hoort, wordt bij momenten redelijk moeilijk aan te nemen. Dat heeft te maken met de manier waarop Hasanov hier de kamancha bespeelt: één van de snaren speelt haast doorlopend een leidende noot en de overige wentelen en cirkelen daar omheen, zodat je zou zweren meerdere mensen bezig te horen; Ook het percussiewerk is op deze suite meer dan indrukwekkend en ik kan dan ook niet anders dan elk van u aanbevelen dit nummer als eerste te beluisteren, mocht u naar geluidsfragmenten op zoek gaan. Alles wat de plaat te bieden heeft -en dat is nogal wat, want ik had het weliswaar over dansjes”, maar die lijken in de verste verte niet allemaal op elkaar. Het ene is vrolijk en opgewekt, het andere is dat veel minder: kennelijk zijn er niet alleen in Afrika culturen waar dansen ook bij minder vrolijke aangelegenheden hoort en zo krijg je melodietjes te horen van nauwelijks een minuut, waar de tristesse van af spat.

Nu eens een dorpersdans, dan eentje van de arbeiders, eentje voor bij het huwelijk of gewoon voor de lol: dansen is kennelijk de regel wel en de beide heren zorgen daartoe voor een heel knappe soundtrack, die weliswaar enige herhaling vergt van de luisteraar, maar steevast op ontzettend hoog muzikaal niveau gespeeld wordt. Nu onze wereld meer en meer open gaat -al denken sommigen nog altijd dat muren en prikkeldraad dat zullen voorkomen, is deze plaat een fijne gelegenheid om alvast kennis te maken met wat muziek uit dat Aziatische deel ervan. Heel fijne plaat!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : RHE Records
distr.: Xango

 

PEZHHAM AKHAVASS