MADS HANSENS KAPEL - PÅ DEN FORKERTE SIDE

 

“Aan de verkeerde kant”, zo luidt de letterlijke vertaling van de debuut-EP van dit Deense vijftal, dat, althans voor een folkband, een weinig alledaagse samenstelling kent: toetsen, viool, klarinet, gitaar en bas…dat kom je niet elke dag tegen, net zomin als het gebruikelijk is voor een jong ogend ensemble, zich in te laten met oer-traditioneel materiaal als polka, wals, scottisch of mazurka.

Ik kreeg weinig informatie meegeleverd bij dit korte plaatje, maar het was niet eg moeilijk om te achterhalen dat de vijf heren klassiek geschoold zijn: één keer luisteren volstond om te horen dat deze jongelui om het even wat kunnen spelen en dat ze uitgerekend voor dit repertoire kozen is dus des te merkwaardiger. Ze gingen snuisteren in het oude Deense folkrepertorium en kwamen uit bij componist Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard, een componist die je aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw moet situeren.

Vijf nummers slechts op dit kennismakingsplaatje: “Flotmiddag Mazurka”, (de mazurka van het lekkere middagmaal) omschreven als “wild, onstuimig, ontembaar…de tango van het Noorden”, wordt gevolgd door de titelsong, een polka in de allerbeste traditie, zoals bij ons het Brabants Volksorkest ze in groten getale afleverde, maar dan met de piano als ruggengraat. Heerlijk muziekje, waarbij het lastig stilzitten is.

Van “Fryksdals Polska valt moeilijk te achterhalen of hij nu Pools dan wel Schots van oorsprong is en de milde swing, die het vijftal erin legt, maakt dit nummer, wat mij betreft, tot prijsbeest van het plaatje, dat verdergaat met een niet zo makkelijk te dansen walsje, getiteld “Til Ulejlighed Vals”, te vertalen als “wals om problemen” en het heerlijke “Rosette Hopsa”, alweer een verknipte en verkleurde polka, die dit feestelijke en vooral veel te korte plaatje fijn en een tikkeltje cabaretesk afsluit.

Als kennismaking kan dit tellen en ik kijk dus met heem veel belangstelling uit naar meer van dit ensemble, waarvan ik het stille vermoeden heb, dat het bestaat uit heel prettig gestoorde en fantastische muzikanten. Och, wat ik ik deze bende graag eens live aan het werk zien: ik durf te zweren dat de deftigste concertzaal in géén tijd tot balzaal omgetoverd wordt. OK, dit soort muziek is zodanig uit de tijd, dat ze tijdloos geworden is: meer dan een eeuw oud, maar springlevend: dat wensen we allemaal onszelf toe, toch?

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : Go'Danish
distr.: Xango

video