ALPHA MULE – PERIPHERAL VISION

Het debuutalbum van de Californische alternatieve folk- en countrygroep ‘Alpha Mule’ had geen titel en werd gewoonweg naar de groep zelf vernoemd. Eigenlijk gaat het hier over een duo muzikanten dat elkaar gevonden heeft in de gemeenschappelijke voorliefde voor de muziek van het Amerikaanse zuiden en zuidwesten. Zanger-gitarist Joe Forkan en banjospeler en gitarist Eric Stoner begonnen in 2013 samen te spelen en brachten drie jaar later dus een eerste plaat op de markt.

Die werd destijds al snel opgemerkt door collega-muzikanten en hun door rock, bluegrass, blues en traditionele country beïnvloede sound kreeg zeer lovende kritieken in de vakpers. Voor de opvolger van die debuutplaat kon het duo rekenen op de muzikale ondersteuning van Joey Burns (op basgitaar en contrabas) en Jacob Valenzuela (op trompet), beiden leden van de formatie ‘Calexico’. Ook ‘Calexico’-opname-ingenieur Craig Schumacher speelt mee op de toetsen van een Hammond B3-orgel en een Wurlitzer-piano op de 10 tracks die verzameld werden voor het nieuwe ‘Alpha Mule’-album “Peripheral Vision”.

Op de hier toegevoegde audio-video van de song “Corpus Christi” kunt u kennismaken met dit album, maar we moeten er wel meteen bij vertellen dat dit nummer niet representatief is voor de overige negen tracks op “Peripheral Vision”. Zo is “On The Moon” een lekker swingende countrydeuntje en de albumtiteltrack en “Step Outside” door pedal steelgitaar gedomineerde countryballad-tearjerkers. In het verhalende “The Distance” komen de zangkwaliteiten van Joe Forkan mooi tot uiting, naast het altijd indrukwekkende trompetspel van Jacob Valenzuela.

“Pavlov” en “Mule In The Mine” zijn dynamische bluestracks waarin de nadruk ligt op het opzwepende mondharmonicageluid dat Craig Schumacher produceert, terwijl “The Ballad Of Huell Howser” een geheel instrumentale track is. De typische ‘Calexico’-sound met trompetgeschal door Jacob Valenzuela is het meest nadrukkelijk aanwezig in het nummer “Music Of Our Hearts” en ook in de knappe officiële albumafsluiter “Empire” kunnen we flarden van die zo gekende sound terugvinden.

Verheugend is echter dat we daarna nog vijf bonustracks krijgen aangeboden die zeker een toegevoegde waarde aan deze plaat verlenen. De eerste extra song is een zeer mooie versie van Joe Henry’s nummer “Short Man’s Room” uit diens gelijknamige album uit 1992, gevolgd door een uitsluitend door het duo zelf gespeelde akoestische versie van de song “Step Outside”, naast bluegrass-versies van “Mule In The Mine” en “Corpus Christi”.

We willen hier toch nog even vermelden dat Joe Forkan naast muzikant ook actief is als schilder en professor kunstgeschiedenis aan de universiteit van Fullerton en dat Eric Stoner een professioneel fotograaf is die fotografie doceert aan de kunstacademie van Laguna. Maar dat beide heren zich in de volgende maanden vooral op hun muzikale activiteiten zullen gaan toeleggen, ligt geheel in de lijn der verwachtingen en dat is ook geheel terecht gezien de kwaliteit van hun tweede ‘Alpha Mule’-plaat ‘Peripheral Vision”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Giant Meteor Records

video