KIM MYHR - YOU/ME

Kim Myhr…we hadden het er in deze kolommen de voorbije twee jaar meermaals over en telkens weer kwamen we tot gelijklopende conclusies: deze meestergitarist en elektronica-freak, maakt muziek, die zich in een heel eigen universum afspeelt, volgens eigen regels en met een heel eigen notie van wat “schoonheid” is. De man maakt muziek met zowat iedereen, die in de Noorse muziekwereld wat betekent en waagt zich daarmee aan soms heel verregaande projecten, waarin hij de vaste muziekwetten vrolijk aan zijn laars lapt, alle voorschriften inzake radio-draaibaarheid in de wind slaat, en eigenlijk vrolijk, tegen alles en iedereen wat gangbaar is in, zijn eigen zin doet.

De nieuwe plaat -overigens alweer op dat heerlijke Hubro-label-, is er weer zo eentje: You / Me bevat twee nummers: A en B, geheel en al in lengte overeenstemmend met wat een vinyl LP kan bevatten: kant A duurt 18 minuten, kant B 20 en Myhr nam het leeuwendeel van de muziek voor zijn rekening, zij het dat de Australische drummer Tony Buck -die al lang in Berlijn resideert-en percussionist Ingar Zach, die we ook nog kennen van onder meer de band Dans Les Arbres en van de jongste Linus plaat, eveneens hun duit in het zakje deden, net als Hans Hulbækmo, min of meer bekend van bij Hanna Paulsberg, Moskus en Skadedyr. De twee tracks zijn elkaars complement en leveren allebei momenten op die je, zoals in het echte leven, als wit en zwart tegenover elkaar kunt stellen, of noem het blij en triest, strand en golven, melancholie en hoop, drukte en rust, de stad en het platteland.

Samengevat: de tegenstellingen in ’s mensen leven die, als yin en yang, elkaars tegenpool en tegelijk onmisbare aanvulling zijn. Dat doet Myhr door in beide nummers consequent dezelfde slag en hetzelfde akkoord aan te houden en daar omheen een tapijt van (vervormde) klanken te weven, die een heel knap geheel vormen en mijlenver af liggen van wat onze Westerse oren gewoon zijn om te horen. Ik mocht / moest ervaren hoe sommige huisgenoten daar een beetje nerveus van werden, terwijl anderen het net heel fijn vonden om zich te onderwerpen aan de meditatieve kracht van deze bijzondere muziek die, nog maar eens, duidelijk niet bedoeld is voor mensen, die veiligheidshalve binnen de lijntjes willen kleuren. Ik denk dat Myhr daar een overontwikkelde afkeer voor heeft. Makkelijke muziek is dit zeker niet, maar wel boeiend, de hele veertig minuten lang. Ik zou zeggen: spring in het bad en probeer het !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Hubro
distr.: PIAS