BUFFALO KILLERS – ALIVE AND WELL IN OHIO

Gitarist en zanger Andrew Gabbard, zijn broer bassist Zachary Gabbard en drummer Joseph Sebaali vormen sinds 2006 samen het Amerikaanse rocktrio ‘Buffalo Killers’, gelokaliseerd in Cincinnati, Ohio. Daarvoor waren ze alle drie ook leden van de garagerockformatie ‘Thee Shams’. Hun debuutalbum “Buffalo Killers” werd eind 2006 uitgebracht en al gauw werd deze band door leadzanger Chris Robinson van ‘The Black Crowes’ gevraagd om hun voorprogramma te verzorgen tijdens een rits Amerikaanse optredens.

In 2008 volgde dan een tweede album “Let It Ride” waarvoor niemand minder dan Dan Auerbach, de frontman van ‘The Black Keys’, de rol van producer waarnam. Hun garagerocksound van de periode bij ‘Thee Shams’ werd geleidelijk aan vervangen door meer op Americana en blues-rock geënte nummers, maar nog steeds met een vorm van psychedelische rock in de sound verwerkt.

In 2014 besloot het trio om Sven Kahns als vierde lid aan de band toe te voegen voor het spelen op gitaar en lap steel. Datzelfde jaar verschenen er twee albums: “Heavy Reverie” en “Fireball Of Sulk”. De gebroeders Gabbard namen nu samen de rol van producers waar voor de achtste plaat van ‘Buffalo Killers’, die met twaalf tracks samengesteld werd tot het nieuwste album “Alive And Well In Ohio”. Voor de cd-kopers werd er zelfs een mooie bonustrack als dertiende song toegevoegd in de vorm van het nummer “So Close In Your Mind”.

De sound van de openingstrack “Death Magic Cookie” en ook van “Eastern Tiger” en “Black Halo” verraadt al meteen de grote voorliefde van deze band voor de muziek die de Beatles in jaren ’70 en ‘80 maakten. Maar dat vinden wij nu net een beetje passé, dus geef ons maar liever de meer naar garagerock en grunge neigende nummers zoals “What A Waste”, “Parachute”, de eerste single “Need A Changin’” (zie video), “Outta This Hotel” en “Stuck Inside The Realm Of Man”.

Van begin tot einde kunt u genieten van behoorlijk gespierde powerpop- en rockmuziek, weliswaar zonder echte hoogtepunten, maar met stuk voor stuk zeer verzorgde en melodieuze, vlot in het gehoor liggende nummers. De inspiratie voor de songs op deze plaat vond de band deze keer dicht bij huis in thuisstaat Ohio en in veelvuldig bezongen thema’s als leven, liefde, verlangen en familie. Als u deze groep al kende van eerder werk, dan zult zeker niet ontgoocheld zijn over de kwaliteit van dit nieuwe album “Alive And Well In Ohio” van ‘Buffalo Killers’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alive Natural Sound Records
distr.: V2 Benelux

video