BILLY & BLOOMFISH - HAPPY INCOMPLETE

De weg die de zangeressen Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels tot nu afgelegd hebben, mag op zijn minst creatief en avontuurlijk worden genoemd. Formaties als ‘About Queen Of the Blues’, ‘Blue(s) Angels’, ‘Fetch’, ‘Billy & Bloomfish’, ‘The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra’ met daartussenin muziektheater, studiowerk, solo- of gezamenlijke albums, actricerollen, concerten in clubs, cafés, cultuurcentra, festivals, zelfs spelend op de trappen van een stadhuis, werden afgewisseld met rondtoeren tot ver buiten de landsgrenzen. Onderwijl bleven de getalenteerde songwriters materiaal verzamelen voor een volgend album. Zij laten zich hierbij leiden door eigen ingevingen, staan open voor indrukken en spitten zonder schroom in alle gevoelslagen van de eigen ziel. Wanneer dan eindelijk het product persklaar is mag je er zeker van zijn dat er in elke denkbeeldige groef van de plaat liefde voor de muziek is doorgesijpeld. Evenals op hun vorige ‘Ridin’ The Rods’ bracht het duo opnieuw eigen songs bijeen met de sobere begeleiding van akoestische gitaar en de Chinese Duruan of maangitaar.

Die aparte instrumentatie geeft een bijzondere sfeer aan de songs, oriëntaals, feeëriek of soms zelfs Mexicaans, waarin de samenzang van beide vocalisten als Ying en Yang magisch werkt. Kathleen en Pascale slagen erin om dergelijke songs te componeren, dat desillusie, hartzeer en kwetsuur er als het ware in worden gesublimeerd, zodat er een zekere troost en nieuwe levensmoed van uitgaat. ‘Warriors of the Rainbow’ heeft een haast spirituele dimensie evenals het meditatieve ‘So Quiet’, geïnspireerd door een gedicht van de Zegelsemse poëet Paul Cox, die in de Ardennen stilte zocht. Het merendeel van de songs leunt echter aan bij americana hetzij country. ‘The Brighter Side’ danst zelfs eventjes jazzy weg. En het opgewekte ‘Sing Bluebird Sing’, dat zij vaak op één van hun concerten vertolken, is inmiddels een klassieker van het duo. Dat de radio’s deze song nog niet hebben opgepikt is niet te bevatten. Meerdere songs zijn doortrokken van een waas van weemoed die de kwetsbaarheid van het duo, vooral in hun samenzang, nog beklemtoont. Het tovert het bloedmooie ’Crack in the Wall’ en het hunkerende ‘Just A Smile’ om tot echte pareltjes.

De beider stemkleuren blenden telkens mooi samen en herinneren aan andere duo’s zoals de Po’ Girls, de Indigo Girls of The Unthanks, allen gevoelszangeressen. De gevoelssfeer tijdens ‘Happy Incomplete’, ‘Sad-Eyed Woman’ en het verrukkelijke ‘Broken Man’ schakeert voortdurend als op een fragiele koord van stemmingwisselingen. De akoestische gitaarbegeleiding maakt dat je telkens meegezogen wordt in die melancholische bedding waarop beide lady's het patent lijken te hebben. Blond en zwart, zon en maan, licht en schaduw, ernst en speelsheid, tristesse en opleving, kregen allemaal een plaats in het muzikale palet van beide artiesten. Het duo eindigt met Tony Joe White’s ‘Out of The Rain’, maar geeft er een eigen invulling aan, een versmelting van tristesse en passie, zodat het haast als een Anthem overkomt. De artistieke vormgeving van het album past trouwens ook bij beide singer-songwriters die balanceren op de oever van hun verbeelding ergens tussen land en water, wezenskenmerken van hun muziek.

Marcie

 

 

Billy & Bloomfish live:

20-01 SCHOONDIJKE (NL) : Atelierconcert PDS Guitars
27-01 ANTWERPEN (B) : Zuiderpershuis, cd-releaseshow
02-02 OPGLABBEEK (B) : OC Den Ichter
03-02 ST-LENAARTS (B) : Blues Café Wilhelm Tell
10-02 ASSE (B) : ’t Smiske
24-02 GENT (B) : Bij de vieze gasten
03-03 LOPPEM (B) : Theaterzaaltje Sint-Maarten
09 en 10-03 RUCPHEN (NL) : De Witte Raaf, cd-releaseshow Nederland
22-03 GENT (B) : Het muzikantenhuis
01-04 ESSEN (B) : Café Heuvelzicht
07-04 OOSTBURG (NL) : The Lane – Akoestisch blues festival
08-04 WESTDORPE (NL) : Café ’t Oude Raedhuis
03-05 MERKSEM (B) : Zaal Bart
25-05 GENT (B) : Herberg Marcharius

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lie Records
distr.: Donor Productions

video