CHAMBER 3 - TRANSATLANTIC

Chamber 3 is een internationale samenwerking tussen drummer Matt Jorgensen uit Seattle en gitarist Christian Eckert en saxofonist Steffen Weber, beiden uit Duitsland. Sinds hun ontmoeting in de New School for Jazz & Contemporary Music in New York hebben Jorgensen en Eckert een sterke muzikale relatie met veel gezamenlijke projecten waaronder het orgeltrio NY3 en diverse tournees in de V.S. en Europa. Saxofonist Steffen Weber kwam erbij in 2014 en op deze cd is het geluid wat meer uitgebreid dan op de vorige “Grassroots” door de aanwezigheid van bassist Phil Sparks eveneens uit Seattle. De muziek van Chamber 3 laat zich prima vergelijken met het werk van Paul Motian, Bill Frisell en Joe Lovano op het ECM label. Elke groep waarmee Jorgensen speelt heeft een modern tintje, dat vindt zijn oorzaak in de muzikanten die hij uitkiest, de uitgekiende muzikale verzorging van de composities en niet in de laatste plaats door zijn specifieke manier van drummen, complex en vol met genuanceerde verrassingen.

Jorgensen schreef twee nummers , Weber schreef er een plus het arrangement voor “When you wish upon a star” uit de Disney tekenfilm “Pinokkio”, het merendeel van de nummers zijn van de hand van Eckert, en hij schreef het arrangement van “Man kann sein Herz nur einmal verschenken” van Franz Grothe. De aftrap gebeurt met “The Sparks” van Jorgensen, een stuwend “treinritme” leidt naar een gedreven tenorsolo van Weber en puntig gitaarspel van Eckert. Eckert’s “Chillaxed”, chillen en relaxed ? In ieder geval gaat het in een kalm tempo met relaxed gitaarspel en een serene sax. In “Cosmic Cow” krijgt de gitaar van de componist Eckert alle ruimte om met zijn soepele spel alle aandacht op te eisen. Stefan Weber is te horen op de sopraansax in het verstilde “Hesitant spring”, fraaie gedragen klanken in Coltraneske uitvoering.

“Costa del Sol” is een vrolijk getint nummer, kan ook niet anders met zo’n titel, het zonnige Zuiden is volop aanwezig in dit nummer. “Black Forest Sound” is ondanks de titel geen somberman’s nummer, een doorwrochte compositie met stuwend slagwerk van Jorgensen. Nee, het heeft niets van doen met “A walk in the Black Forest”, een hit van Horst Jankowski uit 1965. “Minor Moods” is een pure swinger met een aansprekend thema en met bassist Phil Sparks als aanjager, prima ! Een vreemde maar leuke eend in de bijt is het nummer “When you wish upon a star” uit Pinokkio, Hal Willner nam het al eens op in een van zijn conceptalbums met Ring Starr als zanger en Herb Albert op trompet, dat album uit 1988 is trouwens een aanrader. Hier is er na het thema een sterke tenorsolo van Steffen Weber met enkele herhalingen van de melodie, geheel in de stijl van Sonny Rollins.

Al bij al een zeer geslaagde cd met verrassende muzikale invallen.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
   

Label: OA2 Records
Distr. : New Arts Int.