RIVER WHYLESS - KINDNESS, A REBEL

Dit viertal uit Asheville, NC verdient wellicht enige voorstelling, al zijn ze intussen ruim zes jaar samen aan de slag en zijn ze met deze “Kindness, A Rebel” aan hun derde full-CD toe en was er tussendoor ook nog een titelloze EP in 2015. Ryan O’Keefe (gitaar), Halli Anderson (viool), Daniel Shearin (bas en harmonium) zijn de drie zingende kwarten van de band, drummer Alex McWalters gebruikt alleen z’n stokken en vellen. De vier kennen elkaar al van in hun studententijd en kwamen dermate goed overeen, dat ze een groepje begonnen en alle vier verhuisden ze naar Asheville, nadat ze afgestudeerd waren.

Voor de eerste twee platen én voor de EP werden de schrijftaken verdeeld tussen de vier groepsleden maar voor deze nieuwe kwam de band, na talloze live optredens, tot de vaststelling dat ze als band zodanig geëvolueerd waren, dat ze hun groepje als een heus deel van hun leven, van hun bestaan waren gaan beschouwen en dat ze alle vier beter geworden waren dankzij de andere drie. Dat leidde tot een collectief schrijfproces voor de nieuwe songs.

Vanuit de vaststelling dat Amerika in 2017 fundamenteel veranderd was, ging het viertal zich vragen stellen over hoe het zover is kunnen komen; Eén van de conclusies was, dat verdeeldheid geweld veroorzaakt en dat sommigen er blijkbaar belang bij hebben verdeeldheid in de hand te werken. Daar tegenover stelt de band dat het veel beter is aardig te zijn tegenover de medemens, omdat dat geduld veronderstelt in plaats van onwetendheid: je moet er je eigen trots voor opzij zetten, je ego aan de kant schuiven en aanvaarden dat je overtuiging misschien niet de enige waardevolle is/ “Aardig zijn” betekent: ingaan tegen het vervelende stukje “zelf” dat we allemaal in ons dragen.

U zal dit misschien melig vinden, maar ik denk dat het, in het Amerika dat Trump verkoos en daar nu de gevolgen van draagt, een uiterst waardevol uitgangspunt is, zodat, wat mij betreft, enkel de songs zelf nog moeten meevallen om deze positieve plaat tot een goeie op te krikken. Je hoeft maar tweehonderd seconden ver naar de plaat te luisteren en je weet dat het goed zit. Dan heb je opener” All Of My Friends” gehad, plus de intro van “Born In The Right Country” en in één moeite heb je ook twee facetten van River Whyless gehoord: het meer op folk gerichte openingsnummer en het meer de rockrichting uitgaande “Born…”. “Van Dyke Brown” is een heel fijne, huppelende folksong, terwijl Falling Farm” heel fijne effecten en razend knappe harmonieën herbergt. Ik zou nog verder kunnen gaan met het overloen van de songtitels, maar ik wil het u gemakkelijk aken: beluister eens “Darkness in Mind”, met zijn knappe harmoniumpartij, afgewisseld met bijna rommelige gitaarinterventie en u begrijpt wat ik bedoel. Of neem afsluiter “Mama Take Your Time”, dat alles in zich draagt om een laatavondklassieker te worden: dit is hedendaagse indie folkrock van zeer hoog niveau. Dringend te ontdekken!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

Label: Roll Call Records

video