KIMBEROSE – CHAPTER ONE

‘Kimberose’ is een Franse pop- en soulmuziek spelende formatie die in 2015 werd opgericht rond zangeres en songschrijfster Kimberly Kitson Mills, geboren uit een Engelse vader en een Ghanese moeder en ook een voormalige studente psychologie die haar studies nooit heeft afgemaakt. De groep bestaat in zijn huidige bezetting uit Kimberly Kitson Mills, pianist Alexandre Delange, gitarist Anthony Hadjadj, bassist François Fuchs en drummer Fred Drouillard.

De groepsnaam verdient ook wat extra toelichting: het werd ‘Kimberose’ omdat er het Franse ‘Kimber ose’ in vervat zit, oftewel ‘Kimber(ly) durft’. En dat dit niet zomaar een bewering is, kunnen we horen bij het beluisteren van de elf liedjes die op het debuutalbum “Chapter One” staan. Kimberly Kitson Mills beschikt over een emoties oproepende soulstem, waarmee ze in perfect Engels de door haar zelf geschreven songteksten zingt. We kunnen dus enkel maar beamen dat de in de vakpers opduikende vergelijkingen met zangeressen als Billie Holiday, Nina Simone, Etta James of Amy Winehouse volkomen terecht zijn.

Vier eerder uitgebrachte singles staan er op deze plaat: “About Us” (2016), “I’m Sorry” (2017 - zie video), naast “I’m A Fool” en “Where Did You Sleep Last Night?” die beiden in 2018 op de markt zijn gekomen. Het in 2017 als ep uitgebrachte “It’s Probably Me” kreeg nu geen plaatsje meer op deze eerste full cd van ‘Kimberose’.

De jazzy openingstrack “Needed You” laat Kimberly Kitson Mills al meteen toe om vocaal ijzersterk te excelleren. Ook het dynamische “I’m Broke”, de intimistische ballad “Waiting For You”, het feministisch geïnspireerde R&B-nummer “Strong Woman” en de afsluitende sleper “Mine” zijn zeer knappe eigen composities.

De enige coversong op deze plaat “Where Did You Sleep Last Night?” is een traditionele folk-klassieker die ‘Lead Belly’ al in 1944 heeft opgenomen en die later eveneens veelvuldig gecoverd werd door o.a. ‘Nirvana’, Marianne Faithfull en Mark Lanegan. Maar het nummer is ook gekend onder de titels “In The Pines” of “Black Girl”. ‘Kimberose’ heeft er voor dit album een emotievolle laid back soulversie van gemaakt.

We durven hier toch wel te besluiten dat het album “Chapter One” (‘Hoofdstuk Eén’) maar een eerste kennismaking zal vormen met deze jonge, getalenteerde Franse souldiva. Met haar in de volgende jaren nog verschijnende platen zal ze ons zeker weten te overtuigen van het feit dat zij een permanente plaats als singer-songwriter verdient in het hedendaagse betere muzikale aanbod.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Freedonia Entertainment / Six&Sept
distr.: [PIAS]

video