SPLASHGIRL - SIXTH SENSE

Dit Noorse trio is met deze “Sixth Sense” aan zijn zesde album toe en ik moet toegeven dat ik géén van de vijf vorige platen ken. Ik kan dus niks kwijt over mogelijke evoluties of “grote stappen”, maar beperk me tot wat ik vandaag voor de zoveelste keer beluister en hoor.

Andreas Stensland Løwe, de toetsenman, is als vanzelfsprekend het meest hoorbaar aanwezig op deze plaat, die zes groepscomposities herbergt, naast één nummer van snarenman Jo Berger Myhre. De percussie is dan weer in handen van Andreas Lønmo Knudsrød, die zijn klanken zowel ouderwets manueel als modern-elektronisch genereert.

De optelsom van die ingrediënten, is een ronduit indrukwekkende vorm van jazz, beïnvloed door post- en krautrock, wars van alle geldende conventies. Bijwijlen zit je dichter bij audiosculptuur dan bij wat je doorgaans als muziek omschrijven, maar deze erg dichte, intense muziek werkt letterlijk op al je zintuigen in.

Het spreekt voor zich, dat je deze plaat niet draait bij het koken of afwassen, maar dat je er echt gaat voor zitten. Het liefst dan nog met de hoofdtelefoon op je knikker, zodat er je zo weinig mogelijk van de veelgelaagde composities ontgaat. Dit is bij momenten heel suggestieve, filmische, maar vooral zeer vrije muziek, die flink wat inspanning vraagt van de luisteraar en niet altijd even toegankelijk is voor ons, gewone stervelingen.

De pracht en de kracht van het repetitieve en het suggestieve kwam voor mij het best tot uiting, de keren dat ik de tijd had of nam, om de plaat in haar geheel te beluisteren, al mocht ik ook merken dat je de individuele nummers ook perfect kunt smaken. Bijna fysiek wordt het, als je, hoofdtelefoon in aanslag, de titelsong of het heerlijke Taal Caldera” door je heen laat stromen, al vormen opener Carrier” en afsluiter “Sedna” ook een erg mooi span.

Voor gevorderden, zoveel is zeker, maar wel erg mooi en grensverleggend. De productionele samenwerking met Randall Dunn zal daar allicht niet vreemd aan zijn!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Hubro
distr.: Pias

video