REG MEUROSS – REG MEUROSS

De liefde, de dood, het politieke gebeuren en de sociale thema’s vormen de onderwerpen van de liedjes die de Engelse singer-songwriter Reg Meuross uit Somerset componeert en op zijn platen opneemt. Hij is een moderne folktroubadour die heel veel aandacht besteedt aan zijn songteksten en in eigen land al meerdere prijzen heeft gewonnen voor zijn liedjes en albums, naast de algemene waardering die hij voor zijn werk heeft weten af te dwingen.

Meerdere muziekrecensenten menen elementen uit de sound van grote folkzangers als Tom Paxton, Bob Dylan en Leonard Cohen in zijn muziek terug te horen en dat zijn toch niet de minste namen in dit populaire muziekgenre. Waarom kennen we deze sinds meerdere decennia actieve muzikant dan helemaal niet in onze contreien, zult u zich misschien afvragen. We hebben hier geen echt antwoord op kunnen verzinnen, maar wij kunnen dit nu samen met u gaan goedmaken door te luisteren naar de songs op zijn nieuwste album “Reg Meuross” dat door het Duitse platenlabel ‘Stockfisch Records’ van muzikaal talent-ontdekker Günter Pauler werd opgenomen en volgende maand op de markt zal worden gebracht.

Het twaalf nummers tellende album is een compilatie van de beste nummers uit zijn lange muzikale carrière en het is dan ook bedoeld als een introductie van deze artiest bij een zo breed mogelijk publiek. Zijn in 2014 verschenen album “England Green & England Grey” werd verkozen tot beste folkplaat van dat jaar. De over de vele bedrijfssluitingen en de hebzucht van het management handelende titeltrack van die plaat is dan ook één van de songs op dit nieuwe album en ook het nummer dat we op de video bij deze recensie hebben toegevoegd.

Reg Meuross heeft een zeer aangenaam stemgeluid en hij is een absolute meester-verteller in zijn liedjes, iets wat hier prachtig geïllustreerd wordt in songs als “Good With His Hands”, “The Man In Edward Hopper’s Bar” en “Jesus Wept” over iemand die tijdens de 1e wereldoorlog onterecht voor desertie werd doodgeschoten.

Maar er zijn nog meer waargebeurde verhalen in “Looking For Johnny Ray” over de bekende zanger van de wereldhit “Cry” en in “The Band Played ‘Sweet Marie’”, een verhaal over de vrouw die een viool kocht voor haar verloofde die de bandleider was van het orkest dat op de ‘Titanic’ speelde en volgens de mythe al spelend mee verdronk. Ook in de simpele, maar oprechte liefdesliedjes excelleert Reg Meuros, zoals in “One Way Ticket To Louise”, “For Sophie (This Beautiful Day)”, “I Need You” en het afsluitende nummer “Worry No More”.

‘Stockfisch Records’ heeft al deze nummers opnieuw opgenomen en voor een prachtige orkestratie bij de songs gezorgd in de studio. Het uitstekende SACD-geluid (= Super Audio CD) van deze opname zorgt voor een bijzonder genietbaar uurtje folkliedjes van Reg Meuross en voor een zeer aangename kennismaking met het werk van deze zeer onterecht onbekende Engelse liedjessmid uit Somerset.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records

video