AALLOTAR - AMERIIKAN LAULU

Tweede plaat van het duo Sara Pajunen (viool) / Teija Niku (accordeon) dat, zoals de namen het aangeven, uit Finland afkomstig is. De voorouders van beide dames woonden, heel lang geleden, bij elkaar in hetzelfde deel van West-Finland, ze z-spraken hetzelfde dialect, speelden dezelfde muziek en deelden dezelfde cultuur.

Aan het eind van de 19de eeuw verhuisden de Pajunens naar het noorden van de Staat Minnesota in de USA, terwijl de Niku-familie in Finland bleef. Teija ging muziek studeren en werd Master aan de Sibelius-academie, terwijl Sara haar klassieke muziekopleiding combineerde met het spelen van Finse folk. Ook zij werd muziek-academica, zowel in de States als in Finland en toen het tweetal eind 2013 een heus duo vormde, wisten ze algauw waar hun muzikale reis naartoe zou leiden: het werd een zoektocht naar de verschillen en de gelijkenissen tussen muziek die zich, in dit geval aan de Amerikaanse- omgeving moest aanpassen en diezelfde volksmuziek, die in eigen regio kon blijven gedijen.

Op debuutplaat “In Transit” klonk het resultaat al veelbelovend, zij het nog een tikkeltje aarzelend. Op deze tweede plaat, schiet het duo echter volop midden in de roos: hier hoor je twee tot wasdom gekomen zangeressen, die afwisselend in het Fins en het Engels en onder begeleiding van hun tot in de puntjes beheerste instrumenten, een greep doen uit de traditie, die hen bindt.

Dat zijn, in dit geval, acht nummers, traditioneel van tekst of van melodie of beide, die door de twee vrouwen in hedendaagse klankkleuren gestoken worden. De openende titelsong is er bij voorbeeld eentje die opgedragen is aan Teija’s overgrootmoeder die op haar zestiende emigreerde, maar later terug naar Finland ging wonen en terecht kwam in hetzelfde dorp, waar bijna een eeuw later Teija geboren werd. We herkennen ook “Metsákukkia”, wellicht een der meest bekende Finse walsjes en van “Tuudittele Tuuli” -waarvan we de clip toevoegen- kunnen we ook al niet zeggen dat het ons onbekend in de oren klinkt. Het wiegeliedje “Sininen Uni”, dat de plaat afsluit, was bij beide vrouwen bekend uit hun eigen jeugd. Dat ze een paar eigen instrumentals toevoegen en in “Kudos & Kuortane” uitdrukkelijk de link leggen tussen traditie en moderniteit, maakt de cirkel helemaal rond.

Dit is een plaat, waar je van A tot Z, zesendertig minuten lang, met heel veel plezier in ondergedompeld wordt: de dames spelen blij en speels, maar tegelijk meesterlijk en het speelplezier spat letterlijk van de muziekjes af. Wie zijn folk graag met een tikkeltje kamermuziek overgoten ziet, is met deze plaat aan het juiste adres. Heerlijke stuff !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

itunes

label: Nordic Notes

video