TOM HAMBRIDGE - THE NOLA SESSIONS

 

Tom Hambridge is een tweevoudig Grammy-winnende producer, songwriter en drummer voor zijn productiewerk op twee van blueslegende Buddy Guy's meest geprezen albums: "Living Proof" (2010) en "Born To Play Guitar" (2015). Maar daarnaast heeft Tom ook vijf andere Grammy-genomineerde albums geproduceerd. Hij won talloze WC Handy en Blues Music Awards, acht Boston Music Awards en verschillende ASCAP Country Music Awards. De lijst van artiesten waar hij in de loop der jaren mee heeft samengewerkt en platen heeft opgenomen is bijna onuitputtelijk: Gary Clark jr. Eric Clapton, Van Morrison, B.B. King, Greg Allman, Keith Richards, Jeff Beck, Kid Rock, Johnny Winter, George Thorogood, Susan Tedeschi, Chuck Berry, Boston, Keb’ Mo, Bo Diddley…. Kortom, te veel om op te noemen. Tom Hambridge is dan ook een muzikaal icoon, daar is geen twijfel over mogelijk, met al dat veel fantastisch werk dat hij verricht heeft.

Pas verscheen zijn album "The NOLA Sessions", een plaat die geïnspireerd is op de schoonheid en creatieve diepgang van New Orleans. Tom Hambridge wilde een biografische bluesopname maken door gebruik te maken van de immense talenten van lokale muzikanten en legendes, waaronder wijlen Allen Toussaint, Clapton's favoriete slide gitarist, Sonny Landreth en multi-instrumentalist Ivan Neville aan de toetsen, en dit naast een groot aantal talentvolle lokale musici uit The Big Easy. Bekijk maar even de line-up verder deze recensie. Voor dit achtste soloalbum waagden Tom en zijn productieteam zich zuidwaarts naar de studio's van The Parlor in de wijk Irish Channel in New Orleans om samen met zijn vrienden uit de Big Easy, 13 originele nummers van Hambridge op te nemen. Sommige in overleg met andere componisten, als The McCrary Sisters en The Naughty Horns, evenals zijn dochters, Sarah & Rachel Hambridge. "The NOLA Sessions" werd verder gemasterd in Abbey Road Studios in Londen in de 'George Martin Suite' door Grammy-winnaar Sean Magee. En het resultaat is echt verbluffend.

Het album begint met het eenvoudige swingende duet "Blues Been Mighty Good To Me" met de verbazingwekkende piano en stem van de New Orleans soul- en R & B meester, Allen Toussaint. Dit nummer was dan ook één van de laatste studio-opnames vóór zijn vroegtijdige dood in 2015. Voor velen is Tom's tengere tenor misschien onbekend, maar zijn shuffle back beat is gemakkelijk herkenbaar in het gedreven "Bluz Crazy", met flonkerend pianospel van Kevin McKendree. Louisiana gitarist Sonny Landreth brengt zijn kenmerkende 'Slydeco' gitaar mee naar de sessies, zoals in de swampblues "This End Of The Road". In dit nummer is hij het eerst te horen met zijn onmiskenbare vette slide, een sound waar hij zo beroemd om is geworden. In de kronkelende stomper "Little Things" rockt Landreth er weer lekker op los en horen we een tekst als : "the more you don’t give a sh*t, the easier it is to sleep, so I don’t let the little things bother me". "Whiskey Ghost" gaat over een gekwelde man, en is co-written met Gary Nicholson, een nummer dat voor het eerst verscheen in Hambridge's samenwerking met Buddy Guy voor diens album "Rhythm & Blues" (2013). Landreth en Tom nemen u mee in deze song op een eerder spookachtige rhumba, en de bayou is nooit ver weg. Na de gospel rocker "Save Me", een nummer dat hij samen heeft geschreven met het voormalig lid van Derek & The Dominos, Bobby Whitlock, brengt Hambridge hulde aan alle dingen in het leven al zijn ze goed, slecht of lelijk in het nummer "A Couple Drops", met naast Ivan Neville de gitaristen Shane Theriot en Rob McNelley die hier een hevig duel aangaan. Het verhaal dat we horen in "Me And Charlie", is gewijd aan Buddy Guy's vertrouwde buschauffeur Charlie McPherson en beschikt wederom over Landreth's verfijnde slidewerk. Nashville's singer-songwriter Jeffrey Steele werkte met Hambridge mee aan de hedendaagse countryballade "Trying to Find It", een nummer volledig verankerd door Kevin McKendree's pianowerk en het zwevende gitaarspel van de top sessiegitarist Rob McNelley. "The NOLA Sessions" sluiten af met het nummer "Faith" met hierin een diepgaande studie over onze menselijke kwaliteiten en opvattingen, met de soulvolle stem van Hambridge ondersteund door de fingerpicking gitaar van de voormalig gitarist van Lower 911, de band van Dr. John,nl. John Fohl, en de treurige cello van Nathaniel Smith.

"The NOLA Sessions" is een New Orleans album, met allemaal artiesten uit de Crescent City waarmee Tom Hambridge zijn prioriteiten over deze mooie streek duidelijk maakt. Tom Hambridge is een veelzijdig muzikant, die inderdaad een plaats tussen de besten verdient! Dat "The NOLA Sessions", zeker voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk, een absolute aanrader is, laat zich raden. Ik zou zelfs meer zeggen: it's elemental !

 


Line up:
Tom Hambridge – drums, zang (alle tracks)
Allen Toussaint – piano, zang (track 1)
Max Moran – staande bas (track 1)
Wendy Moten – backing vocals (track 1)
John Fohl – elektrische gitaar (track 2,12), akoestische gitaar (track 12,13)
Tommy MacDonald – bas (track 2,3,6,7,11,12,13)
Kevin McKendree – piano (track 2,12), B-3 (track 4,8,12)
Sonny Landreth – slydeco, elektrische gitaar (track 3,6,7,11)
Shane Theriot – elektrische gitaar (track 4,5,8,9,10) akoestische gitaar (track 5)
Calvin Turner jr. – bas (track 4,5,8,9,10)
David Torkanowski – piano (track 4,8,10)
Sara and Rachel Hambridge – backing vocals (track 4)
The Naughty Horns: John Culbreth: Trumpet, Ian Bowman: Tenor Sax, Nick Ellman: Baritone Sax (track 4,5,8)
Ivan Neville – B3 (track 5,9)
Rob McNelley – elektrische gitaar (track 5,9,10,12)
Nathaniel Smith – cello (track 5,10,12,13)
Regina, Ann, Alfreda, Deborah McCrary – backing vocals (track 8)

Artiest info
Website  
 

Info: Blind Raccoon
Label: Superstar Records

video