KRIS DANE – U.N.S.U.I.

Net tien jaar geleden in juni 2008 kreeg ik voor het eerst een soloplaat van de Antwerpse singer-songwriter Kris Dane aangeboden voor het schrijven van een recensie. Dat album was “Rise & Down Of The Black Stallion”, het tweede plaatje in een trilogie en de opvolger van “Songs Of Crime & Passion” uit 2007.

Pas in 2014 volgde het derde luik van de trilogie met het onvolprezen album “The Rose Of Jericho” waarin hij zijn talent als heuse folktroubadour pas ten volle etaleerde. Daarna werd het weer vrij stil rond deze multifunctionele muzikant, die op 17-jarige leeftijd in de muziek actief werd als lid van de toen startende Antwerpse rockformatie ‘dEUS’, vooraleer zich toe te leggen op het spelen in diverse bands in binnen- en buitenland.

In de voorbije tien jaar heeft Kris Dane zich muzikaal zitten te herbronnen en hij heeft zich toegelegd op het componeren van nieuwe songs in de folk- en popsfeer. Het werden zeer volwassen liedjes met veel emoties en gevoel; songs die nu terecht zijn gekomen op een nieuw album dat de ietwat mysterieuze titel “U.N.S.U.I.” heeft gekregen.

De eerste single uit deze cd was het 16 en halve minuut durende nummer “Shades”, dat vergezeld van een even lang durende videoclip voor een vreemde eend in de razendsnel bewegende wereld van ‘YouTube’ en muziekland heeft gezorgd. De video die wij hier hebben toegevoegd is van het wat kortere, maar daarom niet minder mooie nummer “All (Or Nothing)” dat als tweede single uit “U.N.S.U.I.” werd gelanceerd en waarvan de titel ook de totale songtekst uitmaakt.

Dit album bevat twaalf uiterst sfeervolle tracks die zowel qua teksten als muziek allemaal van de hand van Kris Dane zelf komen. Voor de opname in de beroemde ‘ICP Studios’ in Brussel kreeg hij de instrumentale hulp van toetsenist Pascal N Paulus, bassist Michel Hatzigeorgiou en drummer Dré Pallemaerts, terwijl Klara Finder hier en daar voor extra vocale support heeft gezorgd.

De arrangementen van de nummers op deze plaat werden bewust zeer sober en minimaal gehouden. De intrigerende zangpartijen van Kris Dane en de melodieuze, wat melancholische muziek komen daardoor nog beter en sterker tot uiting in songs als “Charity”, het sterke “Colombo” en het instrumentaal prachtige liefdesliedje “Someone” dat onze favoriete track uit deze cd is. Het blijft nadien echter nog altijd even mooi en sfeervol met de tot optimisme oproepende, sobere pianoballad “Horizon”, het melancholische liedje “Mangrove” en het catchy popmelodietje van de afsluitende song “Chapel”.

Op “U.N.S.U.I.” horen we een heel andere Kris Dane dan we van zijn vroegere platen gewoon zijn. Ondanks het feit dat we zijn oudere werk zeker ook naar waarde wisten te schatten, zijn we echter helemaal verloren voor de sound en de songs die hij op deze nieuwe schitterende plaat heeft neergezet. De man verdient het meer dan ooit om eindelijk uit de luwte op te duiken en om van eindeloos succes te mogen gaan genieten.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: MBE / [PIAS]
distr: [PIAS]

video