SLAGR - DIRR

Het begint er stilaan op te lijken dat Scandinavië niet zomaar af en toe een blik nieuwe artiesten opentrekt: ik begin te denken dat ze een hele voorraadkast vol dergelijke blikken hebben. Neem nu dit trio, zijnde Anne Hytta (Hardanger fiddle),Katrine Schiøtt (cello) en Amund Sjølie Sveen (vibrafoon en glazen): ze bestaan al zo’n vijftien jaar, brachten in die periode al vier platen uit en kenden slechts één personeelswissel. Op de vorige platen was het nog Sigrun Eng, die celliste was, maar zij tegenwoordig vooral in muziekhogeschoolmiddens aan te treffen en moest dus vervangen worden.

De groepsnaam “Slagr” betekent zoveel als “melodie” en laar dat nu precies zijn waar het trio voor staat: de drie maken een heel bijzondere, op folk geënte, minimalistische en repetitieve muziek, die, door de combinatie van de Hardanger fiddle -u weet wel, het soort viool dat niet enkel de vier melodiesnaren telt, maar daarnaast ook vier resonantiesnaren, die de gespeelde noten een soort extra galm meegeven- met de cello en de gestemde glazen algauw iets betoverends krijgt.

Feeëriek, bezwerend, meeslepend, indringend…het zijn allemaal adjectieven, die volop van toepassing zijn op deze heel bijzondere muziek, die je tegelijk ook warm, welluidend, trillend en poëtisch kunt noemen. Ik bedoel maar: dit is het soort muziek, dat je spontaan associeert met momenten van gelukzaligheid en comfort, met het warme dekentje, dat de koele lente-avond heel aangenaam maakt, of met de lekker warme straal douchewater, die je helemaal opkikkert, als je moe bent.

“Music for all Seasons”, dus en die komt allemaal uit de pen van Anne Hytta, die er, naar mijn aanvoelen, een soort soundtrack voor een nog niet gedraaide film van gemaakt heeft: de nummers roepen als vanzelf beelden van weidse landschappen of hoog voorbij scherende vogelzwermen bij je op, wiegende korenvelden en bucolische taferelen op zinderende zomermiddagen. Enfin, dat is wat IK er allemaal in hoor. Objectief gezien, is dit bijzonder straffe, bezwerende folk, die je voor zesendertig minuten naar een andere wereld voert, waar alles een tikkeltje vreedzamer lijkt te verlopen dan in ons zogeheten “real life”. Prachtige en -wat met Noorse muziek niet altijd het geval is- bijzonder toegankelijke plaat !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Hubro
distr.: PIAS

video