YASMINE HAMDAN - JAMILAT REPRISE

Zo’n goed jaar geleden schoten de lovende woorden mij te kort, toen ik het mocht hebben over Al Jamilat van de Libanese zangeres en grenzenverlegster Yasmine Hamdan. Vandaag gaat ze nog een stukje verder dan ze al ging op die plaat: negen van de elf tracks van die plaat van vorig jaar, werden door haarzelf en ach andere DJ’s onder handen genomen en zijn hier, vaak als deconstructie, onder handen genomen door, naar ik aanneem, bevriende DJ’s/muzikanten.

Zo is er Acid Arab uit Parijs, die zich over “Café” ontfermt en doet Greg Bauchau, de Internationale promoman van platenlabel Crammed, die we recent nog tegenkwamen op de CD “Lio Canta Caymmi” mooie dingen op opener “Assi”. “Ké” is in handen van Mexicaan Cubenx en “Choubi” in die van het Duitse gezelschap Brandt Brauer Frick uit Berlijn.

Titeltrack “Al Jamilat” krijgt zijn remake van de Chileen Matias Aguayo, die we eind vorig jaar nog aan het werk zagen met zijn Desdemonas en de wat mysterieuze George Bshoum, van wie we niet méér weten dan dat hij zijn roots in het Midden-Oosten heeft, maakt van “Douss” een werkelijk schitterend dansnummer.

Nog uit Berlijn is er Shed, die “La Ba’den” in een techno jasje stopt en de CD wordt afgesloten door de Griekse Olga Kouklaki, die “Balad” in fijne electroklanken herschept. Nog één track hebben we niet vermeld: de remake, door Yasmine Hamdan zelf, van “La Chay”: die ligt behoorlijk dicht bij het origineel, iets waar we, gelet op wat we van dat origineel vonden, allerminst rouwig om zijn.

Wellicht een beetje voer voor completisten en/of DJ’s, maar alleszins alweer een fijn plaatje. Yasmine Hamdan concerteert overigens op 20 oktober 2018 in de Brusselse Flagey!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Crammed Discs

video