VARIOUS ARTISTS - GLOBE AROMA PRESENTS- “SE LAL BUM”

In tijden, waarin onze overheid het nodig acht een visum te weigeren aan een Syrisch klassiek orkest dat, op uitnodiging van Unesco in de Bozar zou komen spelen, in tijden waarin diezelfde overheid, in haar niet-aflatende strijd tegen het monster der illegale immigratie, er niks beters op vindt dat de lokalen van de vzw Globe Aroma in hartje Brussel binnen te vallen met zeven combi’s tegelijk en iedereen, die er binnen zit en niet blank is, blindweg af te voeren en op te sluiten, of het nu vakbondsmensen zijn of artiesten, in zo’n tijden dus, is het verschijnen van deze CD of dubbel-LP een klein mirakel te noemen.

Bij de vzw Globe Aroma zijn ze niet zo xenofoob als in bepaalde politieke middens en staan ze daarenboven met twee voeten tegelijk in de échte Brusselse realiteit van alledag en dus bouwden ze in de loop van de voorbije jaren een werking uit, waar mensen van allerlei herkomst, in artistiek opzicht vrijuit kunnen werken aan hun kunst, omdat de mensen van Globe Aroma ervan uitgaan dat we met z’n allen nog wat kunnen leren van al dat jonge volkje van overal ter wereld, dat in onze hoofdstad neerstrijkt. Die artiesten bewijzen dagelijks in de kroeg, het theater en op straat, dat ze ons muzikale landschap flink kunnen verrijken.

Deze CD is een verzameling van 16 liedjes en liederen, van de hand van mensen uit Afrika, Zuid-Amerika of Azië, die in genres, gaande van jazz over reggae en ragga tot griotblues en ballades uit het Midden-Oosten, stuk voor stuk aantonen hoezeer ze een verrijking zijn voor ons aller muzikale beleving. De “Se La Fet”-feestjes van Globe Aroma waren voor een aantal van deze muzikanten al het gedroomde podium om zich te tonen aan een iets ruimer publiek en deze CD is een volgende en logische stap.

Sommige namen staan al iets verder in hun carrière dan anderen, sommigen hebben al een EP of een aantal singles uit, anderen hebben al dingen opgenomen, maar nog niet uitgebracht, terwijl een derde groep nog bezig is met het uitwerken van songs. Het leuke is, dat je dat hier allemaal samen vindt en dat je, als je dat wil, later niet verbaasd zal hoeven te zijn, als je namen als Ba Gueladio & les Griots, Arumbo, Les Nouveaux Nés, Nawaris of Ras Jo Taylor op je radio hoort passeren.

Het siert de mensen van de AB dat het collectief de gelegenheid kreeg deze CD voor te stellen in dé concertzaal bij uitstek, die weet wat het is om vanuit een numerieke minderheid en in een niet al te vriendelijke sfeer je werk te moeten doen. Hulde ook aan de drijvende krachten achter Globe Aroma, die zich niet, bij elke tegenslag of intimidatiepoging, in de hoek laten drummen: ooit zal het gezond verstand zegevieren en worden we gewoon allemaal “mensen ondereen”. Los daarvan: verreweg de meeste tracks op de plaat, zijn de moeite van het beluisteren waard, maar dat ontdekt u zelf wel, als u via de Bandcamp-pagina passeert…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video