ONE HORSE LAND - INTERESTING TIMES

Ruim een jaar geleden had ik het genoegen in deze kolommen mijn licht te mogen laten schijnen op het project “Covers of the Future”, waarin dit Brusselse vijftal rond kernduo Audrey Coeckelberghs/Jérémie Fraboni de tekst en de partituren van de titelsong van de toen nog “te verschijnen”-CD op het web gooide en aan elke band, die wilde meedoen, volledige vrijheid gaf om met dat nummer aan de slag te gaan, onder de enige voorwaarde dat ze het resultaat naat One Horse Land zouden terugsturen.

Mijn conclusie toen was, dat een straffe songs vele gedaanten aangemeten kan krijgen en toch overeind kan blijven en daar hoef ik vandaag geen woord van terug te nemen. Waar “Interesting Times” toen nog de compilatie opende, staat het vandaag als tweede van de tien tracks op de plaat en wat ik straf vind: ik herkende het nummer meteen, al heb ik het wellicht in de tussentijd nooit meer op de radio gehoord.

Vandaag worden de debatten geopend door “Guilt Free”, dat zo’n beetje de signatuur van de band draagt: meestal zijn de nummers dromerig van klank, maar vaak mild-ironisch qua tekst en steunen ze op tot in de kleinste details ragfijn uitgewerkte arrangementen.

De huidige single “Everyone” is er ook zo eentje: huppelend ritme met op tijd en stond een breakje en een tekst, die zich erover verwondert waarom het toch zo verdomd moeilijk is voor mensen om elkaar echt te ontmoeten.De harmonieën in de zang zijn nergens minder dan indrukwekkend en de baspartijen doen meer dan zomaar wat ondersteunen, zoals bij voorbeeld het geval is in “Innocent”.

Ik geniet iedere keer weer van de warmte, die deze plaat uitstraalt: een nummer als “Somehow” legt zich als een zachte deken om je schouders heen en maakt dat je je als luisteraar erg comfortabel voelt. Ik hoor echo’s van vroege Simon & Garfunkel en van CSNY en ik hoor erg vaak heel mooie klarinetpassages, die mooi aansluiten bij de geprononceerde percussielijnen en de akoestische gitaar. Ik hoor, met andere woorden, erg veel schoonheid in korte tijd.

Vergelijken met de debuutplaat kan ik niet, want die heb ik nooit gehoord, maar wat u van mij rustig mag aannemen, is dat er dit jaar in ons landje weinig warmere en mooiere platen gemaakt zullen worden dan deze “Interesting Times”, die, zo verneem ik, haar titel van een Aziatisch gezegde leende, dat nogal vaak gebruikt wordt om precies het tegenovergestelde uit te drukken van wat gezegd wordt. Zo’n beetje als wij “sterk bezig” zeggen, wanneer iemand iets knulligs doet. Die wetenschap maakt deze plaat voor mij zowaar nog charmanter dan ze met haar liedjes alleen al klonk. Heel, heel fijne ontmoeting met een band, die ik nogal graag eens live aan het werk zou zien.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video