THE BENNETT BROTHERS – NOT MADE FOR HIRE

 

 “ Two veterans of Levon Helm’s Midnight Ramblers… “

De broers Jimmy en Peter Bennett groeiden op in Bay Ridge, een buurt in het zuidwesten van Brooklyn (één van de vijf stadsdelen van NYC) aan de Verrazano Bridge. De buurt staat bekend om zijn restaurants en kerken.

De Verrazano-Narrows Bridge is een dubbeldeks hangbrug over The Narrows, die de stadsdistricten Staten Island en Brooklyn in New York verbindt. De brug is genoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano (door een vergissing is er een z weggevallen), de eerste Europeaan die de rivier de Hudson verkende. De brug heeft een maximale overspanning van 1298 meter en was na de voltooiing in 1964 de langste hangbrug ter wereld, tot de voltooiing van de Humber Bridge in het Verenigd Koninkrijk in 1981. Hij heeft nu de op zeven na langste overspanning in de wereld en het is de langste hangbrug in de Verenigde Staten. De 211 meter hoge torens kunnen vanuit een groot deel van de New Yorkse agglomeratie gezien worden.De brug heeft 12 rijstroken, zes bovendeks en zes benedendeks.

Eind jaren ’90 brachten de Bennett broers samen met country artiest Mike McLaughlin als de Bennett McLaughlin Band het album ‘Whatever Keeps You Happy’ uit. Dit resulteerde verder in jams met Rick Danko (1943-1999) en/of Levon Helm (1940-2012), die beiden (als bassist en zanger/gitarist) deel uit maakten van de legendarische Canadees-Amerikaanse rock band The Band. Helm nodigde Jimmy en Peter bij hem in Woodstock uit, waar ze samen musiceerden en zo in contact kwamen met o.a. blues en soul zangeres Alexis P. Suter. De Bennett Brothers maakten even deel uit van The Alexis P. Suter Band. Jimmy en Peter zijn te horen op de zeven eerste albums van Suter (‘Love the Way You Roll’ [2014], ‘Two Sides’ [2011]…).

Meer recent werkten de Bennett Brothers ook samen met toetsenmaster Bruce Katz (‘Out From the Center [2016], ‘Homecoming’ [2014]). Jimmy is verder te horen op drie albums van John Ginty (‘No Filter’ [2015]…) en op het laatste album van Sean Chambers (‘Trouble & Whiskey [2017]: “Handyman”).

‘Not Made For Hire’ is een volgende stap in de muzikale reis van de Bennett Brothers. Samen met drummer Lee Falco (Donald Fagan) & Hammond speler/pianist John Ginty (Dixie Chicks) stonden ze in de studio waar ze elf songs opnamen die Jimmy schreef. Op de slow blues ”I Just Don’t Want the Blues Today” is Linda Pino te horen en op ”What I Do” hun oude vriend Mike McLaughlin.

Met ”Junkyard Dog” openen de Bennett broers uptempo en stevig hun album, op ”Blues #9” rocken ze nog even verder en het tempo gaat pas omlaag na ”Rocking Chair”. ”How Long” is een zwoele omzwerving en ”The Only Way To Be” een geslaagde Southern ballade. ”Walk With the Devil” is voodoo en de titel song ”Not Made For Hire” een nummer met veel slide gitaar. De afsluiter ”I Got a Woman” is, zoals de opener, ook stevig met John Ginty die op Hammond knap en gedreven, samen met Jimmy de sfeer inkleurt.

The Bennett Brothers zijn twee veteranen die hun kunnen al eerder bewezen hebben. Jimmy en Peter Bennett treden nu (eindelijk!) uit de schaduw en zetten met ‘Not Made For Hire’ een belangrijke volgende stap. ‘Not Made For Hire’ is een album dat een breed rock en blues minnend publiek zeker zal aanspreken.

“ In the past The Bennett Brothers have already proven their musical abilities. With 'Not Made For Hire' Jimmy and Peter Bennett now step out of the shadow and take an important next step… “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Junkyard Dog” – 02.”Hold On Tight” – 03.”I Just Don’t Want the Blues Today” – 04.”Blues #9” – 05.”What I Do” – 06.”Rocking Chair” – 07.”How Long” – 08.”The Only Way To Be” – 09.”Walk With the Devil” – 10.”Not Made For Hire” – 11.”I Got a Woman” – Written by Jimmy Bennett and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Ben Elliott

Album line-up:
Jimmy Bennett: guitar, vocs
Peter Bennett: bass, vocs
Lee Falco: drums, vocs
John Ginty: Hammond B3, piano
& Linda Pino: vocs (3) / Mike McLaughlin: b-vocs (5)

Discography THE BENNETT BROTHERS:
Not Made For Hire [2018] | Whatever Keeps You Happy, by the Bennett McLaughlin Band, with Mike McLaughlin [1999] |

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: American Showplace Records

video