THE WOOD BROTHERS - ONE DROP OF TRUTH

Aan hun zesde plaat zijn ze al toe, de broers Oliver en Christopher Wood en hun maat Jonathan Rix, en we zullen maar meteen toegeven dat we van de vorige vijf enkel “Paradise” van drie jaar geleden kenden. Het trio liet thuisbasis Boulder, Colorado achter zich en ging naar Nashville, om allicht bekende redenen en besloot voor deze plaat de dingen eens helemaal anders aan te pakken: er werd op verschillende plaatsen studiotijd geboekt, er waren verschillende technici bij de opnames betrokken en de songs kregen de tijd om zich, beetje bij beetje te ontwikkelen en te ontpoppen: op die manier werd de druk weggenomen, die kennelijk anders bij studioverblijf hoort. Scotty Hard, bekend van zijn werk met Medeski, Martin & Wood, werd aangezocht de meer hoekige en funky nummers onder handen te nemen en dat valt te horen op bij voorbeeld “Sky High” -een heuse Mississippi-Delta song, die van The North Mississippi All Stars had kunnen zijn, en vooral “Happiness Jones”, een song, die handelt over de ronduit belachelijke manier, waarop mensen aangepraat wordt dat het leven een lange zoektocht naar geluk, inclusief de verkoop van medicatie, die dat geluk zoeken” zou moeten begunstigen.

Oude kompaan Mike Poole ontfermde zich over “Sparkling Wine” -met “Walk On The Wild Side”-basklank en “Strange as it Seems”, een dromerige song over een al dan niet fictieve ontmoeting tussen een man en een vrouw, waarin de gestreken bassnaren en de melodica een heel bijzondere sfeer weten op te roepen. Brandon Belle, van Zac Brown’s studio, nam “Laughin’ or Crying” onder handen en kwam naar buiten met een song, die schreeuwt om een versie door Tom Waits. Al de andere mix-werkzaamheden waren in handen van Trina Shoemaker, naar wie de broers op zoek gingen, nadat ze haar werk voor Brandi Carlisle gehoord hadden.

Je zou denken dat zo’n gespreide slagorde-aanpak de plaat een beetje in alle richtingen tegelijk zou sturen, maar, hoewel je elk van de tientracks op zichzelf kunt beluisteren, klinkt het geheel bijzonder samenhangend, zij het erg gevarieerd. Als je die adjectieven bovenhaalt, dan kom je al gauw in de buurt van The Band uit en dat is echt wel, samen met de Allman Brothers Band, de referentie, waar je deze plaat kunt aan toetsen: erg inventieve muziek die nochtans duidelijk uit het Zuiden van de States komt, een op blues en country leunende klank en een bijna-akoestische aanpak, in combinatie met de typische stem van zanger Oliver, bij momenten aangevuld met de stemmen van de andere twee. De optelsom van dat alles, samen met de vaststelling dat “water” een nogal nadrukkelijk aanwezig thema is op de plaat, maakt van “One Drop of Truth” een heel fijne, rootsy plaat en we kunnen het alleen maar jammer vinden dat ons kleine landje over het hoofd gezien wordt voor de twee weken durende tournee, die de band in september naar Europa brengt. Nederland komt wel aan de beurt en misschien moeten we maar weer eens de Noordergrens oversteken, want deze CD klinkt echt wel meer dan zomaar interessant!

(Dani Heyvaert)

09 september: De Nieuwe Nor, Heerlen
12 september: Paradiso, Amsterdam
13 september: LantarenVenster, Rotterdam


 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers
distr.: Bertus

video