DUSTIN DOUGLAS & THE ELECTRIC GENTLEMEN – BREAK IT DOWN

 

 “ They shake your windows and rattle your walls… “

Het blues rock trio Dustin Douglas & The Electric Gentlemen slaagt er sinds 2011 in de sfeer en groove van de met blues doorregen r’n’r eind jaren ’60 en begin jaren ’70 op een verbeten manier om te zetten naar een eigen vintage stijl. 

Frontman is zanger, songwriter en (solo en sessie) gitarist Dustin Drevitch aka Dustin Douglas, die met drummer Tommy Smallcomb & bassist Matt "The Dane" Gabriel zelfs de meest veeleisende muziekfans aan het einde van een liveshow voldaan en zonder vragen achter laat. Dustin Drevitch trad éérst op met het power trio Lemongelli (Dustin Drevitch: zang, gitaar, Jay Hudock: bas & Jamey Fisk: drums), met wie hij drie albums opnam (‘Vintage Vibes’ [2011]) en, nog steeds met The Badlees, de legendarische rock band uit Pennsylvania, met wie hij ‘Epiphones and Empty Rooms’ [2013] opnam.

In 2014 stond Dustin Douglas in de studio voor zijn éérste solo album ‘Black Skies and Starlight’ en in 2015 voor de opnames van het titelloos album van The Electric Gentlemen. In 2017 bracht hij met hen de EP ‘BLUES 1’, met een verzameling van blues klassiekers, waaronder nummers van John Lee Hooker, Muddy Waters, Albert King en Freddie King, aangevuld met één nieuwe originele song. Recent vervolgden ze hun muzikale reis met ‘Break It Down’. Op het album staan twaalf nieuwe funky rockin’ blues song die ze in de Eight Days a Week studio’s in Nortumberland, PA, opnamen o.l.v. co-producer Paul Smith.

Met ”A Little Bit” (het nummer kreeg éérst de naam “Hip-Hop Song”)start, na een lang funky intro, de reis van DDEG voorzichtig. Waar ze voluit voor gaan hoor je in de reactie ”Destiny” (dat inzet met volwaardige riffs en tussen de teksten door met een afgemeten groove), ”On The Dance Floor” (dat begint met een bluesy akoestische intro en dat overgaat in een vergelijkbaar elektrisch en volledig refreinarrangement, terwijl het zijn authentieke bluesgevoel behoudt)en ”Your Face is Stunning” (een song met een hypnotiserende groove, eerst door de riff en later in de licht psychedelische drumsecties). Douglas solo’s overtuigen in de ballade ”Ain’t No Denyin’” (een akoestische ballade met daarop een krachtige elektrische lead en rijke etherische zang)en ”Out Of My Mind” (met een opmerkelijk en unieke shuffle van Smallcomb). ”No More Tears To Cry” is een nummer dat ook stond op de EP ‘Blues 1’”. Het lijkt er even op dat de groep in de afsluiter terugkeert naar de roots van de blues.

Dustin Douglas & the Electric Gentlemen vallen verder ook op door hun meesterlijke (iconische) "electric gentleman"-logo, ontworpen door Dave Fisk en opnieuw bedoeld voor meerdere gelegenheden. Drevitch zegt te werken aan een ‘Blues 2’ EP  en nog meer LP's in de komende jaren. Wij laten graag onze deuren wijd open staan voor heren met creatieve ideeën.

“ Douglas & the Electric Gentlemen prove that good funky rockin’ blues music still excists!... “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”A Little Bit” – 02.”Destiny” – 03.”On The Dance Floor” – 04.”Turn Around” – 05.”Goobye” – 06.”Hold Of Me” – 07.”My Time is Precious  – 08.”Ain’t No Denyin’” – 09.”Out Of My Mind” – 10.”Fat Cat” – 11.”Your Face is Stunning” – 12.”Tragedy” – 13.”No More Tears To Cry” – Written by Dustin Douglas & the Gentlemen ℗ 2018 – Produced by Paul Smith & Dustin Douglas

Album line-up:
Dustin Douglas: vocs, guitars, percussion
Tommy Smallcomb: drums, percussion
Matt “The Dane” Gabriel: bass
& Paul Smith: b-vocs, synth / Joe Tosolt: B3 organ

 

Discography MARTIN DOUGLAS & THE ELECTRIC GENTLEMEN:
Break It Down [2018] | BLUES1 (EP) [2017] | Martin Douglas & The Electric Gentlemen [2016] | Black Skies and Starlight, by Martin Douglas [2014] |

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Quad-D records

video