SEBASTOPOL – THE LANDING, 11

Het leuke aan deze job als recensieschrijver is dat je vaak helemaal vooraan zit als er zich één of andere nieuwe artiest aandient waar je voordien nog nooit had van gehoord. Nog fijner is het als het een landgenoot betreft, want hoe meer Belgen zich op het creëren van muziek storten, hoe liever wij het hebben.

Onlangs belandde met “The Landing, 11” een cd van ‘Sebastopol’ op onze redactie en dat was de directe aanleiding tot het ‘googlen’ van die naam en het uitvoeren van zoveel mogelijk opzoekwerk op het wereldwijde web. Het was dan ook fijn om vast te stellen dat ‘Sebastopol’ eigenlijk het muzikale pseudoniem is van Marc Debroey, een Belgisch-Limburger die al enkele decennia in de muziekscène actief was als lid van o.a. punkgroep ‘Indicators’, van ‘7 A Nou’, van ‘Fats Garden’ en van ‘Mauk’.

Nog groter was onze verbazing toen we zagen dat dit niet de eerste plaat van ‘Sebastopol’ is, want in de herfst van 2016 verscheen het debuutalbum “Sebastopolis” dat echter compleet aan onze aandacht heeft weten te ontsnappen. Maar goed, we kunnen dit nu wat proberen recht te zetten door de nodige attentie te geven aan de tweede plaat “The Landing, 11”.

De inspiratiebron voor de soundscapes op dit door synthesizerklanken overheerste elektropop-album was de landing van de ‘Apollo 11’-raket op de maan op 20 juli 1969. Mijn ook al wat oudere leeftijd laat toe om hier te zeggen dat ik toen als 13-jarige knaap eveneens gefascineerd en vol ongeloof naar het zwart-wit televisietoestel zat te staren naar het moment toen astronaut Neil Armstrong de eerste voet op de maanbodem zette en de sindsdien historische woorden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" uitsprak.

‘Sebastopol’ heeft op deze plaat gekozen om mysterieuze, elektronische en ruimtelijke klanken op synthesizers te spelen, vermengd met klankopnames van de conversaties tussen de astronauten van deze legendarische NASA-vlucht en landing op de maan. De titels van de nummers verwijzen dan ook specifiek naar dit gebeuren: “Leaving”, “Orbit”, “Capsule With A View”, “First Waltz On The Moon” (zie video), “No Contact”, “The Landing”, “Return” en “Going Home”: we kunnen ons de daar bijhorende beelden levendig voor de geest halen. Met onze oprechte dank aan Marc Debroey voor het erg fijne terugbrengen van sinds lang vervlogen nostalgische herinneringen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Belgian NeuMusik Chapter 9

video