JESPER BODILSEN / MARCO MEZQUIDA / MARTIN MARETTI ANDERSEN - PIERIS

In 2003 nam de Deense bassist Jesper Bodilsen het initiatief om een trio te beginnen met de Italiaanse pianist Stefano Bollani en de Deense drummer Morten Lund. Dat werd een doorslaggevend succes met cd’s op het ECM label en twee bestsellers op Stunt Records ( “Mi Ritorni in ment” uit 2003 en “Gleda” uit 2005”) . Ze werkte ook succesvol samen met het Berliner Philharmoniker en speelde een stortvloed aan concerten op festivals en concertzalen over de hele wereld. Nu heeft Jesper opnieuw een trio samengesteld van internationale allure bestaande uit de Catalaanse pianist Marco Mezquida, een nieuwe rijzende ster in Spanje en de Deense topdrummer Martin Andersen. Het trio maakte hun debuut tijdens het Copenhagen Jazz festival 2017 en direct daarna werd dit album opgenomen.

De stijl van pianist Mezquida wijkt nogal af van zijn voorganger Bollani, niet flamboyant of enig spoor van “showing off”, zijn spel is delicaat, poëtisch en lyrisch. Zijn geluid en sfeer passen perfect bij het brede, open basgeluid van Bodilsen en het alerte en directe drumspel van Andersen. De meeste nummers zijn geschreven door Bodilsen en Mezquida met een enkele uitzondering zoals “Nostalgia” van het Argentijnse componistenduo Cobián en Cadícamo, “Pienso en mi” van Agustin Lara en Mario Theresa Lara en “Peace” van Horace Silver. De naam van het trio “Pieris” verwijst naar de botanische naam voor “rotsheide” dat weer is afgeleid van de Griekse muzen , de “Pieriden”.

Het is moeilijk vast te stellen wie hier de wezenlijke leider is, Bodilsen, Mezquida of Andersen, nee zoals inmiddels usance bij de moderne pianotrio’s, zeker sinds E.S.T. deelt het collectief als geheel het leiderschap. Navenant is het belang van ieders rol even groot, dus niet zoals vroeger gebruikelijk was, hoofdrol voor de piano en bas en drums puur als ritmische begeleiding.

De muziek die het trio hier ten gehore brengt, lijkt wel uit steeds verschillende invloedsferen voort te komen. Zo begint de cd met het wonderschone romantische “Hidden beauty” van Bodilsen, daarna verblijven we in Zuid- Amerikaanse sferen met “Nostalgia”, “Florencia” van Mezquida heeft een aanstekelijke sfeer mede door het goed in het gehoor liggende thema. Het nummer “Joy”, eveneens van Mezquida, ademt een gospelachtige sfeer en “A special one” (Bodilsen) heeft een vrolijk springerig ritme dat Bodilsen kleurt met strak pizzicato spel op zijn contrabas. “Piece” van Horace Silver heeft een ijzersterk thema zoals we gewend zijn van deze jazz icoon. Al bij al een bijzonder aangenaam album van alweer een puik piano trio.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label: Stunt Records
Distr. : New Arts Int.

video