ESPEN BERG TRIO - BØLGE

Zo’n jaar of drie geleden ging er een schokgolfje door jazzland, wanneer de critici de CD “Mønster” hadden leren kennen en zo goed als unaniem tot de conclusie kwamen dat dit Noorse trio een heuse aanwinst was voor het wat ingedommelde jazzwereldje. Nu ben ik zelf totaal geen kennen, maar de voorbije jaren had ik het genoegen nogal wat nieuw werk uit Scandinavië in het algemeen en Noorwegen in het bijzonder te mogen leren kennen en daar heb ik, dat moet ik toegeven, héél fijne dingen in ontdekt en vastgesteld van het conservatorium van Trondheim een echte kweekvijver voor jong talent geworden is.

Espen Berg is daar een voorbeeld van: nauwelijks 35 is hij en hij wordt sinds een tijdje tot de beste jazzpianisten ter wereld gerekend. Zelf zagen en hoorden we hem een tiental jaar geleden aan het werk in ons eigen Hoeilaart, waar hij, bij het International Jazz Contest, met de prijs voor de beste solist ging lopen en het is geweten: als Hoeilaart iemand ontdekt, volgen de grotere festivals als Montreux, waar Espen twee keer genomineerd werd in de solistencategorie. Hij maakte een paar solo-albums onder eigen naam en was bij verschillende Noorse gezelschappen te gast, maar het duurde eigenlijk tot de “Mønster”-CD, voor het hele wereldje hem opmerkte.

Op de nieuwe plaat -“Bølge” betekent “golf”- etaleert Espen zijn kunnen als pianist en als componist, samen met bassist Bárour Reinert Poulsen en drummer Simon Olderskog Albertsen, die we beiden leerden kennen via de nogal fantastische plaat “Modes for All Eternity” van Wako & Oslo Strings. Op een bewerking van Sting’s “Hounds of Winter” (uit diens “Mercury Falling”-CD) na, bevat deze nieuwe CD allemaal composities van de hand van Espen, die hiermee bewijst zijn plaats tussen de grote componisten van deze jazzgeneratie meer dan waard te zijn. Nu eens dromerig, dan weer wervelend, is de muziek van Berg altijd gracieus en elegant en kun je ze moeiteloos beluisteren, al zit ze zeker niet simpel in elkaar: de ritmes en melodieën zijn vaak heel complex, maar tegelijk heel begrijpelijk want met grote precisie en trefzekerheid uitgevoerd. Dat maakt dat je de indruk krijgt dat dit allemaal heel organisch ontstane stukken zijn, terwijl je natuurlijk wel weet dat dit werk is, waar heel goed over nagedacht is. De manier waarop alles gespeeld wordt, de schijnbaar naturelle en spontane interactie tussen de drie muzikanten…het levert een heel “live” indruk op en je hoeft geen enkele moeite te doen om de verschillende soorten muzikale golven waar de plaattitel naar verwijst, van elkaar te kunnen onderscheiden.

Je moet het maar kunnen: objectief ingewikkelde muziek zodanig uitvoeren, dat het lijkt alsof het een simpel kinderrijmpje betreft. Dat is precies waar dit trio in slaagt, omdat het een heel bijzondere, verfijnde lyriek weet te hanteren. Het volstaat even het bijgaande Youtube-filmpje te bekijken en “Climbing”, de afsluiter van de plaat, te beluisteren: zeker weten dat u reddeloos verloren bent. “Bølge” is een heerlijke plaat, die veel jonge mensen zou kunnen aanzetten tot het beluisteren van jazz en dat lijkt mij geen geringe prestatie. Voor zover ik kon nagaan, plant het trio niet meteen concerten in onze omgeving. Jammer, maar de plaat maakt veel goed !

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Odin records
distr.: PIAS

video