BIG HARP GEORGE – UPTOWN COOL

 

 “ We left it all in the studio… “

“Big Harp” George aka George Bisharat is een uit de San Francisco Bay Area afkomstige blues singer-songwriter en harmonica speler. George koos niet voor de in de blues wereld gangbare diatonische, maar voor de chromatische harmonica. In zijn vroeger leven was Bisharat een strafpleiter, hoogleraar in rechten aan het UC Hastings College of the Law en expert/commentator voor recht en politiek in het Midden-Oosten. George zegt beïnvloed te zijn door George "Harmonica" Smith, William Clarke en Paul deLay.

George stond voor het eerst in de studio in 2002, waar hij op één track op het album van Otis Grand & Joe Louis Walker ‘Guitar Brothers’ harmonica speelt. Otis Grand vroeg George daarna om ook om op zijn album ‘Hipster Blues’ [2006] harmonica te spelen. Daarna was het zes jaar wachten (want muziek was nog altijd niet de hoofdbezigheid van George!) tot in 2014, wanneer hij solo debuteert met ‘Chromaticism’, een album dat hij met o.a. Little Charlie Baty, Kid Andersen, Rusty Zinn en Chris Burns opnam. 2014 is ook het jaar dat George door Living Blues Magazine gekozen werd als een van de vijftien "rising stars".

‘Uptown Cool’ [2018], de opvolger van ‘Wash My Horse In Champagne’ [2016], is de titel van zijn derde studio album. Ook nu weer kon George rekenen op Baty (gitaar), Burns (keys) en Andersen (bas, gitaar) en daarnaast ook op ander toptalent als Alexander Pettersen (drums), Joe Kyle (bas), Michael Peloquin (sax), Mike Rinta (trombone, tuba), D’Mar (percussie), Loralee Christensen (zang) en Derik Hughes (zang).

“ It reflects my growing addiction to playing with horns, which grace every track, and my preference for ensemble playing. While this is my music in every sense, it is equally the product of collaboration… “

‘Uptown Cool’ weerspiegelt George’s groeiende verslaving aan het spelen met blazers, die elk nummer verfraaien en, zijn voorkeur voor spelen met collega muzikanten. Hoewel dit in alle opzichten zijn muziek is, is het ook het product van samenwerking.

Twaalf originele songs staan er op de tracklist met een mix van stijlen en invloeden: Memphis/New Orléans, Braziliaanse jazz en Chicago blues. ”Down To the Rite Aid” waarmee Big Harp George ‘Uptown Cool’ opent is, door de honky tonk piano van Chris Burns, de blazers en de eerste tussenkomsten van Little Charlie Baty, een swingend nummer dat je probleemloos in de juiste stemming brengt. Mike Rinta soleert knap op trombone in “Internet Honey” en op het jazzy en tropische ”I Wanna Know” zingt Loralee Christensen (zoals in de opener) de backing vocals. Met Kid Andersen als bassist, Baty op gitaar en George die leidt, is het opnieuw swingen op ”In the First Place”. ”Cold Snap By the Bay” is een rustig intermezzo met veel ruimte voor solo’s van Burns op piano en George op harp. In ”Just Calm Yourself” doet D’Mar de percussie, speelt Andersen op gitaar en zingt Christensen de duetten. ”Uptown Cool” is een lange, instrumentale ontspannende en funky groove, die in de finale ”Lord Make Me Chaste” voorafgaat. Voor de afsluiter verhuizen we met Baty, Burns, Rinta met zijn tuba, D’Mar en Derick Hughes naar New Orléans, om nog eenmaal te chillen en tijdens de solo’s nog eens lekker uit de bol te gaan. 

Big Harp George staat als muzikant eenzaam en hoog aan de top van de chromatische blues harmonicapelers. Hij is door zijn klasse de wat onopvallende eend, die niet veel extra’s moet doen om op te vallen. George bevestigt met ‘Uptown Cool’ zijn suprematie op chromatische harp én als songwriter.

“ As musician, Big Harp George rules lonely and high at the top of the chromatic blues harmonica players. By his great class, he’s the somewhat inconspicuous duck, who does not have to do much extra to stand out. With 'Uptown Cool' George confirms his supremacy on chromatic harp and as a songwriter... “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Down To the Rite Aid” – 02.”Internet Honey” – 03.”Alternative Facts” – 04.”I Wanna Know” – 05.”Nobody’s Listening” – 06.”In the First Place” – 07.”Standing In the Weather” – 08.”Bulletproof” – 09.”Cold Snap By the Bay” – 10.”Just Calm Yourself” – 11.”Uptown Cool” – 12.”Lord Make Me Chaste” – Written by George Bisharat [noted] ℗ 2018 – Produced by Chris Burns

Album line-up:
Big Harp George: vocs, harmonicas
Chris Burns: keys
Alexander Pettersen: drums
Joe Kyle: bass (2,3,7-10)
Kid Andersen: bass (1,4-6,11,12), guitars (23,7-10)
Little Charlie Baty: guitars (1,4-6,11,12)
Loralee Christensen: b-vocs (1,4), vocs (10)
Michael Peloquin: saxes
Mike Rinta: trombone (1-3,5-8,11,12), tuba (12)
D’Mar: percussion (4,10-12)
Derik Hughes: b-vocs (12)

Discography BIG HARP GEORGE :
Uptown Cool [2018] | Wash My Horse In Champagne [2016] | Chromaticism [2014] | 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Mountain Records

info: Frank Roszak Promotions

video