ARTHUR BUCK – ARTHUR BUCK

Er duikt in de muziekwereld weer een nieuw voorbeeld op van de bewering dat 1+1 bijna altijd meer is dan 2. Dat is althans onze conclusie na de beluistering van het album “Arthur Buck” van de gelijknamige formatie die gevormd wordt door het gelegenheidsduo Joseph Arthur en Peter Buck.

De 47-jarige Joseph Arthur is een Amerikaanse singer-songwriter uit Akron, Ohio die vooral omwille van zijn soloplaten bekend is geworden. Vooral zijn uit covers bestaande ‘tribute’-plaat “Lou”, die in 2014 uitkwam na de dood van Lou Reed, maakte indruk en ook de daaropvolgende albums “Days Of Surrender” uit 2015 en “The Family” uit 2016 kenden een succesvolle verkoop.

Peter Buck is een Amerikaanse muzikant die we vooral kennen als medeoprichter van de alternatieve rockgroep ‘R.E.M.’, waarmee hij van 1980 tot aan de ontbinding van de band in 2011 als leadgitarist optrad. Nadien ging hij vooral aan de slag als producer van allerlei andere artiesten en hij werkte ook aan een solocarrière.

Nu hebben beide doorwinterde muzikanten dus de handen in elkaar geslagen voor het project ‘Arthur Buck’. Het resultaat van die samenwerking is het album “Arthur Buck”, waarop Joseph Arthur en Peter Buck elf samen gecomponeerde nummers hebben verzameld en ook alle instrumenten onder hun tweetjes hebben ingespeeld. Producer van deze plaat is Joseph Arthur, die ook alle vocalen voor zijn rekening heeft genomen.

De met een bluesy sausje overgoten single “Are You Electrified” (zie video) was de voorbode van de release van dit album en ook het openingsnummer “I Am The Moment” werd intussen al van een ‘audiovideo’ voorzien. Dat beide muzikanten al sinds lange tijd goede vrienden en fans van elkaars werk zijn, valt te horen in de nummers op dit album, waarvoor vaak voor een dynamische rocksound werd geopteerd, zoals in “Forever Waiting” en het door percussie overheerste “American Century”.

Het gaat er wat rustiger aan toe in de rockballads “If You Wake Up In Time”, “Forever Falling” en het lichtjes naar R&B lonkende “Before Your Love Is Gone”. Het nummer “Wide Awake In November” ligt qua tempo en ritmiek daar net ergens tussenin. En zoals wel vaker, werd het beste voor het laatst gehouden, want onze favoriete song uit deze plaat is de afsluitende ballad “Can’t Make It Without You”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: [PIAS]

video