BEN CAPLAN – OLD STOCK

Zelfs het promotieteam van de Canadese folkartiest Ben Caplan uit Halifax, Nova Scotia heeft blijkbaar veel moeite om zijn muziek onder een bepaald genre onder te brengen. Zo vermelden zij zowel ‘folk, roots, klezmer, jazz, balkan en world’ als de muziekstijlen die te horen zijn in de dertien nummers op de nieuwste plaat van Ben Caplan die de titel “Old Stock” heeft gekregen.

Deze plaat is gebaseerd op een muziektheatervoorstelling die hij al ettelijke keren heeft opgevoerd doorheen heel Europa en die “Old Stock: A Refugee Love Story” als titel had. Daarin werd een mix van Joodse en Oost-Europese volksmuziek en folkrock gebracht, waarbij in de songteksten actuele sociale en maatschappelijk relevante thema’s werden aangeboord. Het waargebeurde verhaal van twee Joods-Roemeense vluchtelingen die in 1908 naar Canada vertrekken, ligt aan de basis van alle nummers die op deze plaat te horen zijn.

Wie Ben Caplan ooit live aan het werk heeft gezien zal hem niet gemakkelijk meer kunnen vergeten, want zijn indrukwekkende baard en alle richtingen uitstaande haardos maken indruk, net als zijn baritonstem en zijn theatrale performances. In september van dit jaar kunt u Ben Caplan zelf live gaan ervaren tijdens drie optredens die gepland zijn in Nederlandse concertzalen.

Uit het album “Old Stock” zijn intussen al drie singles getrokken: “Widow Bride” (zie video), “Plough The Shit” en “Truth Doesn’t Live In A Book”. Deels verteld, deels gezongen brengt Ben Caplan deze speciale nummers in een stijl die herinneringen oproept aan de Middeleeuwse hofnar en troubadour die voor het entertainment van de edellieden aan het hof moest zorgen. Van de hedendaagse artiesten kan Tom Waits wellicht als beste vergelijkingspunt dienen.

“Old Stock” is de derde plaat van Ben Caplan en volgt op zijn debuutplaat “In The Time Of The Great Remembering” uit 2011 en “Birds With Broken Wings” uit 2015. De liedjes op dit nieuwe album zijn instrumentaal behoorlijk rijkelijk ondersteund door piano, klarinet, orgel, accordeon, viool, saxofoon, gitaar en percussie. Dit alles maakt de verteerbaarheid van deze voor ons toch ongebruikelijke en soms wat chaotische muziek een heel stuk gemakkelijker. Maar laat u zich vooral zelf overtuigen tijdens één van zijn komende live optredens in Nederland of door naar de plaat te luisteren via de beschikbare kanalen.

(valsam)

Dinsdag 25 september 2018: Merleyn, Nijmegen, NL
Woensdag 26 september 2018: Rotown, Rotterdam, NL
Donderdag 27 september 2018: TivoliVredenburg, Utrecht, NL

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Under Control / Rhyme & Reason

video