RUEN BROTHERS – ALL MY SHADES OF BLUE

De ‘Ruen Brothers’ dragen de naam ‘Ruen’ helemaal niet op hun paspoort, maar het gaat hier wel over twee broers, uit Scunthorpe, Engeland, een tweeling van 15 jaar oud die samen een alternatieve folk- en rockgroep vormen. Hun echte namen zijn Henry Stansall en Rupert Stansall. Henry is de leadzanger van het duo en speelt op akoestische gitaar, Rupert speelt op elektrische en akoestische leadgitaar, op mondharmonica en basgitaar en zorgt voor backing vocals.

Dat doen ze nu op hun debuutplaat “All My Shades Of Blue”, een aan de jaren ’50 en ’60 herinnerend album dat ze in de ‘Shangri La Studios’ van de legendarische producer Rick Rubin in Malibu, Californië zijn gaan opnemen en waarvoor Rick Rubin de taak van producer heeft waargenomen.

Twaalf nummers staan er op deze plaat en de albumtiteltrack (zie video) werd onlangs vooruitgestuurd als eerste single. De op het albumhoesje zeer onschuldig ogende broers vliegen er wel meteen stevig in met swingende rock’n’roll-muziek in het nummer “Walk Like A Man” en dat doen ze in de loop van deze plaat nog wel een behoorlijk aantal keren, bijvoorbeeld in “Finer Things”, “An Evening Dreaming” en het dynamische “Aces”.

Dat deze jonge kerels songs kunnen schrijven en dat Henry Stansall ze op uitstekende wijze kan zingen, bewijzen ze in het melodieuze “All My Shades Of Blue”, in het als iets van Brendan Flowers (zanger van ‘The Killers’) klinkende “Summer Sun” en in het heerlijke “Strangers”. Maar dat geldt zeker ook voor de enige coversong op deze plaat “Make The World Go Away”, het countryliedje van Hank Cochran uit 1963 dat ettelijke keren door andere artiesten zoals Jim Reeves, Elvis Presley, Engelbert Humperdinck en Tom Jones werd gecoverd.

Zeker ook vermeldenswaardig zijn de namen van enkele muzikanten die de ‘Ruen Brothers’ in de studio instrumentaal hebben bijgestaan bij de opname van hun liedjes: drummer Chad Smith van ‘Red Hot Chili Peppers’, leadgitarist Dave Keuning van rockgroep ‘The Killers’ en Ian McLagan, de keyboardsspeler van ‘The Faces’ en ‘The Small Faces’.

Dat het andere broederpaar ‘The Everly Brothers’ als inspiratiebron voor dit duo dienst heeft gedaan, dat kan zelfs een totaal onervaren muziekliefhebber ontdekken. Wij verwachten de ‘Ruen Brothers’ in de volgende jaren zeker nog ettelijke keren te zien opduiken met nieuw werk, want “All My Shades Of Blue” was alvast een heel verrassend kennismakingsalbum dat veel goeds belooft voor de toekomst.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ramseur Records
Distr. : Bertus / V2

video