THE COLORIST ORCHESTRA & LISA HANNIGAN (EP)

‘The Colorist Orchestra’ is een in 2013 opgericht Belgisch ensemble dat kamermuziek speelt en geleid wordt door Aarich Jespers en Kobe Proesmans. Hun muzikale missie is om songs te selecteren uit het repertoire van bekende singer-songwriters, die ze uitnodigen om hun liedjes opnieuw op te nemen met de begeleiding van het uit acht klassiek geschoolde leden samengestelde kamerorkest.

Ze hebben deze succesvolle benadering van moderne muziek in het verleden al toegepast op liedjes uit de in 2013 verschenen debuutplaat van Sumie Nagano, een Zweedse singer-songwriter met Japanse roots. Ze deden dit eveneens met songs van de Braziliaanse neo-folkzangeres ‘Cibelle’ (= Cibelle Cavalli Bastos) in 2014 en met de indie popsongs van de Ijslandse singer-songwriter Emiliana Torrini (haar echte naam is Davíðsdóttir) in 2015.

Voor hun nieuwste project ging ‘The Colorist Orchestra’ aankloppen bij de nu 37-jarige Ierse zangeres en songschrijfster Lisa Hannigan, bekend geworden als harmony vocaliste, rechterhand en ex-liefje van Damien Rice tijdens de opname van diens wondermooie album “O” uit 2002. Maar nadien koos ze al snel voor een succesvolle solocarrière, die bekroond werd met de release van drie soloalbums “Sea Sew” uit 2008, “Passenger” uit 2011 en “At Swim” uit 2016.

Uit hun samenwerking ontstond nu de titelloze ep “The Colorist Orchestra & Lisa Hannigan”, een plaat waarop we vijf songs uit het repertoire van Lisa Hannigan te horen krijgen in een door het kamerorkest bewerkte versie. Vier nummers komen uit haar laatste album “At Swim”: “We, The Drowned” (zie video), “Fall”, “Undertow” en “Funeral Suit”. Enkel het liedje “Nowhere To Go” stamt uit het album “Passenger”.

De wat triest klinkende, dromerige en etherische stem van Lisa Hannigan staat er ook nu weer als een huis op deze opnieuw gearrangeerde versies van haar liedjes. De vaak ongewone instrumentatie en experimentele klanken die ‘The Colorist Orchestra’ aan die nummers heeft toegevoegd, geven die songs een totaal nieuw en soms mysterieus karakter. Wij hebben hier alvast met volle teugen genoten van de beluistering van deze vijf geheel opnieuw geïnterpreteerde karaktervolle liedjes.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: [PIAS]

video