BUCKLEY – LAS CRUCES

‘Crazy Horse’ op de manier van Gram Parsons en Doug Sahm’: zo noemde een collega-recensiste de sound die Joshua Danial Buckley als ‘Buckley’ op zijn platen creëert. Anderen beweren dan weer dat zijn muziek doet denken aan de zwoele ‘desert rock’-sound die bands als ‘Calexico’, ‘Giant Sand’ of ‘Wilco’ produceren.

De vorige plaat van ‘Buckley’ was het in 2015 verschenen album “Blind Side Of The Heart” en de kwaliteit van de songs op die plaat deed het allerbeste vermoeden voor de toekomst van dit in Boston, Massachusetts geboren, maar sinds 6 jaar naar Austin, Texas verhuisde singer-songwritertalent. Dat die lat der verwachtingen over een nieuwe plaat van ‘Buckley’ erg hoog werd gelegd, was overigens geheel terecht en het hoe en waarom kunt u in deze recensie van zijn nieuwe plaat “Las Cruces” ontdekken, naast het altijd aangeraden zelf beluisteren van deze cd via de beschikbare kanalen.

De inspiratie voor de liedjes op “Las Cruces” kwam er tijdens de vele trips die hij heeft gedaan voor de promotie van zijn vorige plaat. Met de cowboyhoed op het hoofd en de weidse vlakten en het woestijnachtige gebied om zich heen, leek het haast onafwendbaar dat ‘Buckley’ wat zwaarder klinkende muziek en wat donkerder gekeurde songteksten ging componeren.

Uiteindelijk zijn negen nummers op “Las Cruces” beland, een album dat veelbelovend begint met het op de video in een akoestische live versie gebrachte nummer “Bakersfield”. Veel gitaarwerk en pedal steel valt er te horen op deze alt.country- en rootsrock-deuntjes. De instrumentalisten die zanger en gitarist ‘Buckley’ in de opnamestudio hebben bijgestaan zijn Simon Page (elektrische gitaar en pedal steel), Sean McNulty (basgitaar), Russ Patterson (drums) en Charlie Pierce (Wurlitzer en Hammond M-100-orgel).

“Las Cruces” is een 100.000 inwoners tellende stad in New Mexico nabij de ‘Chihuahuan’-woestijn, maar het is ook Spaans voor ‘kruispunten of viersprong’ en het lijkt dan ook wel of ‘Buckley’ zichzelf door de diversiteit in de nummers op deze plaat voor de keuze stelt om in de toekomst één of andere muzikale richting uit te gaan. Wat uiteindelijk zijn keuze ook moge zijn, deze singer-songwriter zal op zijn pootjes terecht komen en het sowieso gaan maken in de hedendaagse muziekscène.

De eerste single uit deze plaat is het naar de gitaarrock van ‘ZZ Top’ lonkende “Three Chiefs” en het heerlijk rockende “Las Cruces” is een nummer dat over zijn doortocht in die stad verhaalt. We durven te vermoeden dat ook het sobere, door pedal steel overgoten countrywalsje “Consuela” over een aldaar plaatsgevonden ontmoeting met een lokale schoonheid handelt.

De eerder vermelde ‘Calexico’-sound horen we in “Devil Slide”, maar ook wel in “Consuela” en in woestijnrocker “Downtown”. ‘Buckley’ heeft één van de beste nummers op deze plaat voor het laatst bewaard, met het als iets van ‘Neil Young & Crazy Horse’ klinkende, bijna 8 minuten durende alt.countrynummer “Perfect Storm”, een heerlijke song die we na deze 8 minuten nog wel eens twee keer 8 minuten willen beluisteren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rum Bar Records
Distr.: Sonic RendezVous

video