WEBB WILDER & THE BEATNECKS - POWERFUL STUFF!

Webb Wilder, echte naam: John “Webb” McMurry, is een rootsrocker uit Hattiesburg, Mississippi. Op zijn nieuwste uitgave “Powerful Stuff !” presenteert hij ons met zijn band The Beatnecks een collectie songs uit de periode 1985-1993 die nooit eerder werden uitgebracht. Het was tevens Wilder’s meest creatieve periode waarin zijn jeugdvriend R.S Field tekende voor de meeste originele songs, zoals het door de Fabulous Thunderbirds tot hit gemaakte titelnummer bijvoorbeeld. Naast deze, uit een live optreden in ’88 geplukte track, hier uiteraard te beluisteren in de originele uitvoering krijgen we nog een 15 tal andere nummers , origineel of covers, te ontdekken. Samen goed voor een klein uur rockende muziek of powerpop zo u wil.

Het titelnummer is tevens één van de hoogtepunten van de plaat die ons eigenlijk maar één keer de wenkbrauwen doet fronsen en dat is bij hun versie van “Nutbush City Limits”. De rockende versie kan ons echter op geen enkel moment Tina Turner doen vergeten laat staan dat er hier wat toegevoegde waarde valt te noteren. Soit, dit is mierenneuken want hun spetterende interpretatie van Little Richard’s “Lucille” speelt de vorige kritiek naar de vergeethoek en is een waardige afsluiter van een verder uitstekende collectie prima rockende muziek. Tussenin bewijzen ze trouwens met hun rauwe versie van Steve Forbert’s “Catbird Seat” wat we bedoelen met een geslaagde versie met toegevoegde waarde. En ook met “Ain’t That A Lot Of Love” weten ze ons te bekoren. Het nummer van de hand van Homer Banks, ook al gecoverd door The Fabulous Thunderbirds, maar vooral gekend door de soulvolle versie van Johnnie Taylor, krijgt in Webbb’s handen een Bluesy versie. Een stijl die de band trouwens goed ligt want bij “Wild About You Baby” knikken we meer dan goedkeurend telkens we de slide horen.

“Make That Move” is de veelzeggende opener van deze uitgave. Het nummer, eerst uitgebracht door de Britse neo-rockabilly band Levi and The Rockats is een gezonde mengeling van Rock’n’Roll en Country en daarom dus eigenlijk tekenend voor het gros van de stijl die het album kenmerkt. Een ander hoogtepunt op deze uitgave is, het ons aan Dave Edmunds herinnerende, “No Great Shakes” met kristalhelder, aanstekelijk snarenwerk (zie clip). Maar over het algemeen is deze plaat bestemd voor liefhebbers van countryrockende powerpop met rockabilly kruiding. Als je Wilder niet kent een prima kennismaking en voor de fans van zijn ander werk een plaat om te koesteren.

Luc Meert

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Landslide Records
distr.: Sonic rendezvous

video