CHOCO Y SUS CÓMPLICES - BUSCANDO LA CALMA

Je zou het zelf niet kunnen verzinnen, maar het bestaat dus echt: een Luxemburge band, die zich specialiseert in de “timba”, de Cubaanse variant van wat we kennen als “Nuyorican soul” en die dat, te oordelen naar deze debuutplaat, ook nog eens meer dan uitstekend doet. De band is, zo denk ik toch, min of meer een gelegenheidsgroep, bijeengebracht door Eric “Choco” Durrer , die we nog kennen van een vorig project, dat “Eric y su Chocolate” heette en die zonder de minste twijfel tot de beste percussionisten van Europa op conga en timbales gerekend mag worden. Het ensemble op deze plaat telt twintig koppen en alles wat je met salsa en aanverwante genres associeert, zit erin, van de strijkers tot de blazers, de verplichte piano en een batterij percussie, waarvan je versteld staat.

In de warme dagen die we tegenwoordig beleven, heb ik gemerkt dat deze plaat prima werkt op terrasjes waar mensen, al dan niet in gezelschap van aangepaste cocktails, bijeenkomen om te genieten van zomerse momenten. De plaat kan in alle omstandigheden nuttig zijn: ze is prima als achtergrond, mits ze niet te luid gespeeld wordt, maar net zo goed vindt ze haar weg naar danslustige voeten.

De plaat bevat tien nieuwe composities van allerhande bandleden, Durrer spant de kroon met negen stuks, waar hij aan meewerkte en één geweldige cover, van “Freedom ! ’90” van George Michael. Van die laatste verwacht ik erg veel voor deze zomer: de melodie is gekend, maar wat Durrer en zijn bende ermee aanvangen, is werkelijk oorstrelend en het arrangement van toetsenist Marc Bischoff is ronduit geslaagd.

Ook Tres-speler Pedro Luis Pardo Cosme doet een aardige duit in het zakje met zijn “Salgo a Caminar”, net als gelegenheidspianist Thomas Böttcher, die meeschreef aan wat voor mij de topper van de plaat is: “Gracias”, met zijn flamenco-invloeden en een fantastische zang van de van Curaçao afkomstige Nederlandse Yumarya Grijt. Hoewel dus grotendeels in de doorgaans eerder kille Nederlands-Luxemburgse uithoek van dit ondermaanse gemaakt, klinkt deze plaat uitermate Latijns en roept ze allerhande associaties met zon, zee en zwoel op. Ze komt dus net op tijd om een hopelijk mooie zomer fijntjes te ondersteunen!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

label : Choco
distr.: Xango

video