COWBOY JUNKIES – ALL THAT RECKONING

“Wilderness” was in 2012 de laatste studioplaat van het in 1985 opgerichte Canadese alt.country- en folkrockgroepje ‘Cowboy Junkies’. Die uit Toronto, Ontario stammende formatie rond de familie Timmins kan terugblikken op een geweldig succesrijke muzikale loopbaan dankzij de prachtige liedjes die zangeres Margo Timmins en haar broer en gitarist Michael Timmins in al die jaren hebben geschreven en gezongen. Een derde Timmins zit achter de drums en heet Peter, terwijl het enige bandlid dat niet van de familie is Alan Anton heet en op basgitaar meespeelt bij ‘Cowboy Junkies’.

Margo Timmins heeft een uit de duizenden herkenbare stem en ze tekent daarmee voor een groot gedeelte voor de typische sound die ‘Cowboy Junkies’ op hun platen vastleggen. Een opsomming van de vele prachtnummers uit hun discografie zou ons te ver leiden, maar hun versie van Lou Reed’s “Sweet Jane” op het legendarische album “The Trinity Sessions” uit 1987 dat in een kerk in Toronto werd opgenomen, zit ongetwijfeld honkvast geworteld in het geheugen van iedere muziekliefhebber.

De ingetogen, fluisterende lo-fi zang van Margo Timmins werd doorheen de jaren het handelsmerk van ‘Cowboy Junkies’ en was de basis van zowat alle platen die ze in hun lange carrière hebben uitgebracht. Het vijfde album “Pale Sun, Crescent Moon” uit 1993 en het daaropvolgende “Lay It Down” uit 1996 waren daarbij nog uitschieters, die destijds beiden hoog in de hitlijsten eindigden.

Zes jaar na “Wilderness” verschijnt er op 13 juli een nieuwe cd van ‘Cowboy Junkies’ onder de titel “All That Reckoning”. Elf nieuwe composities van Michael en Margo Timmins werden op dit schijfje verzameld en we dienen al meteen te zeggen dat er helemaal geen sleet op de kwaliteit van hun werk is gekomen. Integendeel, de albumtiteltrack “All That Reckoning (Part 1)” die u op de video kunt beluisteren, is alweer een absoluut meesterwerk van deze Canadese topformatie.

Alan Anton en Michael Timmins zijn dit 59 jaar geworden, Margo Timmins telt 57 lentes en Peter Timmins is de ‘youngster’ van de groep en wordt 53 in de herfst van 2018. Wij vinden het ronduit geweldig dat het kwartet anno 2018 nog zulke mooie liedjes kan schrijven en opnemen om ons daarmee te komen verblijden. Want dat is het overheersende gevoelen bij het beluisteren van songs als “When We Arrive”, het fantastisch mooie “The Things We Do To Each Other”, “Wooden Stairs”, “Shining Teeth” en de akoestisch gebrachte slotsong “The Possessed”.

Naast deze ingetogen gebrachte ballads krijgen we ook enkele ruigere, soms psychedelische rocksongs, maar onze voorkeur blijft duidelijk uitgaan naar de rustige, intimistische liedjes die Margo Timmins zo boeiend en overtuigend kan zingen. Fans van ‘Cowboy Junkies’ zullen dus nog eens diep in de buidel moeten tasten om deze alweer schitterende plaat van de groep aan te schaffen. Maar neem maar van ons aan dat ze daar zeker geen spijt van zullen hoeven te krijgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Latent Recordings / Proper Records

video