DAWES – PASSWORDS

Een groep die wij al van bij het prille begin van hun carrière nauwlettend en trouw zijn blijven opvolgen is de formatie ‘Dawes’ uit Los Angeles, Californië. Dat is de in 2009 opgerichte groep rond de broers Goldsmith, zijnde zanger, gitarist en songschrijver Taylor en drummer en backing vocalist Griffin. Bassist Wylie Gelber en keyboardsspeler Lee Pardini completeren dit folk- en rockmuziek spelende kwartet.

Hun debuutalbum “North Hill” in 2009 bleef destijds nog een beetje onder de radar, maar de daaropvolgende platen “Nothing Is Wrong” uit 2011 en “Stories Don’t End” uit 2013 zorgden ervoor dat ‘Dawes” wereldwijd een begrip werd. Dat was deels ook te danken aan de steun die de band kreeg van Jackson Browne die meezong op het nummer “Fire Away” van het album “Stories Don’t End”.

Volgende week verschijnt het zesde studioalbum van ‘Dawes’ onder de titel “Passwords”. Deze cd is de opvolger van album nummer 4 “All Your Favorite Bands” uit 2015 en nummer 5 “We’re All Gonna Die” uit 2016. “Passwords” bestaat uit tien nieuwe nummers, alweer prachtsongs waarmee de groep bewijst dat ze nog helemaal niets van hun kwaliteiten hebben ingeboet.

Integendeel, net als de wijn wordt de muziek van dit Amerikaanse kwartet alsmaar beter met de jaren. Taylor Goldsmith is een geweldige songschrijver en ook zijn vocale capaciteiten zijn er in de voorbije jaren alleen maar op vooruitgegaan. Hij legt uit dat de inspiratie voor de nummers op deze plaat gezocht en gevonden werd in een poging om in het reine te komen met de moderne wereld, naast het verhalen over de grote wijzigingen die in zijn privéleven plaatsvonden, zoals zijn recente huwelijk.

Heerlijke pareltjes op deze nieuwe plaat zijn de openingstrack “Living In The Future” (zie video) en de singles “Never Gonna Say Goodbye” en “Telescope”. Wij horen ‘Dawes’ eigenlijk het liefst in de Americana-ballads waarin Taylor’s prachtige stem het best tot uiting komt. Dan hebben we op deze plaat het over liedjes als “Stay Down”, “Crack The Case”, “My Greatest Invention”, “I Can’t Love” en de heerlijk mooie albumafsluiter “Time Flies Either Way”.

Dat ‘Dawes’ een vaste waarde in de muziekwereld is geworden, mag dan ook blijken uit het feit dat de groep vorig jaar op wereldtournee mocht gaan met ‘My Morning Jacket’ en dat ze in de herfst van dit jaar het voorprogramma mogen verzorgen van ‘Electric Light Orchestra’, die onder leiding van Jeff Lynne voor het eerst in 30 jaar terug live gaan optreden. Maar tot deze boys van ‘Dawes’ weer in onze contreien zullen opduiken, raden wij u aan om al die tijd optimaal proberen te genieten van al die heerlijke songs op hun zesde album “Passwords”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: HUB Records

video