GIANT SAND – RETURNS TO VALLEY OF RAIN

De oorsprong van de Americana-formatie ‘Giant Sand’ ligt in Tucson, Arizona. Muziekkenners weten zeker wel dat het enige constante lid van deze groep de excentrieke singer-songwriter Howe Gelb is. Maar doorheen de vele jaren sinds de oprichting in 1984 zijn er heel wat bekende namen gepasseerd die gedurende een bepaalde periode ook deel uitmaakten van ‘Giant Sand’.

De meest gerenommeerde muzikanten in dit lijstje zijn bassist Joey Burns en drummer John Convertino, die overgingen tot de oprichting van ‘Calexico’ nadat ze de groep hebben verlaten. Maar ook de bekende keyboardsspeler Chris Cacavas (van ‘Green On Red’), bassiste Paula Jean Brown (van ‘The Go-Go’s’ en indertijd de echtgenote van Howe Gelb) en drummer Iain Shedden (van de Australische band ‘The Saints’) maakten een tijdlang deel uit van ‘Giant Sand’.

De allereerste plaat die ‘Giant Sand’ in 1985 op de markt bracht was het twee jaar eerder opgenomen “Valley Of Rain” met elf door Howe Gelb geschreven nummers. Die vertoonden de nadien kenmerkende sound voor diens groep: woestijnrock die gemixt werd met allerlei vreemde geluiden van conventionele en minder gebruikelijke instrumenten.

33 jaar later in 2018 werden de nummers van die debuutplaat opnieuw opgenomen en geremixt voor het album “Giant Sand …Returns To Valley Of Rain”. De songs werden op deze heruitgegeven cd in een andere volgorde dan op de originele plaat geplaatst. Waarom dit gebeurde is ons niet helemaal duidelijk, maar waar destijds de albumtiteltrack het eerste nummer was, moest die nu plaats ruimen voor de als single uitgebrachte song “Tumble And Tear” (zie video), een chaotisch klinkende rocksong.

De oorspronkelijke bezetting van ‘Giant Sand’ ten tijde van de release van “Valley Of Rain” bestond uit Howe Gelb, bassist Scott Garber en drummers Tom Larkins en Winston A. Watson, Jr. Ze leverden een behoorlijk stevig rockend album af, toch in vergelijking met wat ‘Giant Sand’ op latere platen zou opnemen. De meeste songs op deze plaat hebben de tand des tijds duidelijk goed doorstaan en klinken anno 2018 nog altijd even fris en chaotisch.

Daardoor blijft het nog altijd leuk om te luisteren naar nummers als “Curse Of A Thousand Flames”, “Death, Dying And Channel 5”, het punkerige “Down On Town (Love’s No Answer)” en de ballad “Artists”. Eind dit jaar gaat de net als ondergetekende in 1956 geboren Howe Gelb op tournee doorheen Europa met het ‘Howe Gelb Piano Trio’, een jazztrio dat zich rond zijn pianospel heeft verenigd. U kan hem in die hoedanigheid live gaan bekijken op onderstaande data. Een aanrader!

(valsam)

 

Woensdag 5 december 2018: Cultuurcentrum, Mechelen, BE
Donderdag 6 december 2018: Muze, Heusden-Zolder, BE
Vrijdag 7 december 2018: De Singer, Rijkevorsel, BE
Zaterdag 8 december 2018: N9 Villa, Eeklo, BE

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fire Records : V2

video